Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Historický moment: V osade stavajú nový dom, prvý legálny
Zdielať na

Historický moment: V osade stavajú nový dom, prvý legálny

ČIRČ / V jednej osade na severovýchode Slovenska stavajú nový dom. A ide o historický moment. Bude to totiž legálna stavba so všetkými povoleniami. Starosta tam zaviedol prísne pravidlá. Pri vydaní povolenia rozhoduje napríklad aj to, či majú deti dlhodobo vzornú školskú dochádzku.

Takú stavebnú atmosféru aká je v dedinke Čirč (okres Stará Ľubovňa), tam zrejme ešte nemali. Chlapi si k robote priniesli nielen kladivá, vodováhy, ale aj reproduktory a dobrú muziku. Tancuje a pomáha takmer celá osada. Lebo domy sa tu tak často nestavajú.

Raritou je to, že ide o prvý legálne postavený dom. Má všetky potrebné povolenia. Starosta zaviedol prisne pravidlá, kto ich nesplňa, stavať nebude. Toto sú tie základné. "Nájom za pozemky platia, za tuhý domáci odpad, a ďalšie poplatky, ktoré majú byť voči obci zaplatené," vraví starosta Michal Didík. 

Martin býval s manželkou a jedným dieťatom u rodičov, bolo ich tam veľa a chcel sa osamostatniť. Domček nebude veľký, má okolo 25 metrov štvorcových. Je to ale tiež prvá stavba, ktorá bude mať vodovodné a kanalizačné rozvody. "Dom bude jednoizbový, bude mať jednu kúpeľňu a takú chodbu," opisuje svoju víziu majiteľ domu. S platením povinných poplatkov si Martin ťažkú hlavu nerobí, pracuje v Bratislave. 

Pri vydaní povolenia rozhodujú aj malé detaily. Napríklad aj to, či sa rodina zapája do spoločenských aktivít, či okolo ich domu nebol prichytený voľne pohybujúci sa pes, ale aj to, aká je školská dochádzka detí. Mladý muž motivoval aj ostatných obyvateľov obce. Každý z nich už túži po novom dome. 

Obec, ktorá rúca predsudky. Pozrite si archívnu reportáž o mieste, kde aj napriek rómskym obyvateľom je kriminalita nulová: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy