Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zastavme ich bratia - spieva hymnu s Jurajom Benetinom aj Joan Baez
Zdielať na

Zastavme ich bratia - spieva hymnu s Jurajom Benetinom aj Joan Baez

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Pomyselným darom k svadbe Jána Kuciaka s Martinou Kušnírovou - ktorá sa dnes žiaľ nekonala - je aj nová verzia slovenskej hymny. Naspievala ju spolu s Jurajom Benetinom americká folková speváčka Joan Baez. To, že by svetové hviezdy spievali hymnu iného štátu nie je bežné. No nie je to prvýkrát čo sa Joan Baez angažovala v našom politicko - spoločenskom dianí.

K pietnej verzii slovenskej hymny pribudol k hlasu Juraja Benetina aj ženský hlas 77 ročnej americkej folkovej speváčky a skladateľky, ktorá vydala viac ako 30 albumov. Bojovníčka proti násiliu, za ľudské práva a za ochranu životného prostredia vo svojich piesňach reaguje aj na aktuálne problémy. A stále sa zaujíma aj o tie na Slovensku. "V Prahe som s ňou po koncerte sedel a ona keďže sa zaujíma o dianie tak si pozrela na internete a videla ten míting a keď pochopila význam...tak povedala, že konečne sa tá hymna napĺňa - zastavme ich bratia..." hovorí ex-minister kultúry Ladislav Snopko. A tak vznikol nápad zaspievať slovenskú hymnu o deň neskôr na svojom bratislavskom koncerte no bez Juraja Benetina, ktorý bol v tom čase v zahraničí. Slovenskú výslovnosť ju učili Martin Šimečka a Iveta Radičová ktorá text preložila aj do angličtiny tak, aby Joan pochopila význam slov. "Mali sme len asi 30 až 40 minút pred jej koncertom v Bratislave. Takže ten čas bol náročný a krátky," opisuje Iveta Radičová.

A práve po koncerte prišla Joan s nápadom, že by slovenskú hymnu naspievala aj v štúdiu spolu s Jurajom Benetinom zo skupiny Korben Dallas, ktorý ju spieva počas zhromaždení. "Ona nahrala svoj part v Amerike, ja svoj part v Bratislave, podmaz pod to sa nahral v Londýne," hovorí spevák Juraj Benetin. Počas tejto spoločnej tvorby na diaľku komunikovali cez maily a aj takéto fotky a zábery posiela zo štúdia Joan Jurajovi Benetinovi. Joan Baez odohrala svoj prvý koncert v Bratislave vo vtedajšom Československu počas Bratislavskej lýry v lete 1989, kde verejne podporila československých disidentov na čele s Václavom Havlom. Keď na pódium pozvala folkového pesničkára Ivana Hoffmana, organizátori vypli zvuk. Ladislav Snopko spomína: "Ona potom spievala bez ozvučenia potme a malo to veľkú silu v sebe a podstatne väčšiu ako keby tam boli veľké decibely." Na Slovensku vystúpila potom Joan ešte niekoľkokrát, naposledy 29. marca v rámci svojho rozlúčkového turné, na koncert pozvala aj organizátorov pochodov Za slušné Slovensko. Juraj Šeliga vraví: "Hovorila, že nám fandí a že sa nemáme čoho báť, že mladí ľudia nielen na Slovensku, ale po celom svete to majú vo svojich rukách."

Protesty žiadajúce očistenie Slovenska od korupcie a klamstiev sleduje celý svet:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy