Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pozemkový fond už nechce obnoviť zmluvy s Talianmi
Zdielať na

Pozemkový fond už nechce obnoviť zmluvy s Talianmi

Archívna reportáž

KOŠKOVCE / Neplatili dane a odvody a teraz prišiel trest. S talianskymi podnikateľmi na severovýchode Slovenska už Slovenský pozemkový fond nechce uzavrieť nové zmluvy. Taliani tam hospodária na štátnych 3 tisíc hektároch. Nielenže sa okamžite musia vypratať, ale ešte aj zaplatiť za obdobie, keď pozemky užívali bez platnej zmluvy.

Dokopy ide o 4 spoločnosti a vo všetkých podľa obchodného registra figurujú talianski podnikatelia. Týka sa to aj ich družstva v Koškovciach. Ani tu Talianom pozemkový fond zmluvy nepredĺži - dôvodom je nesplnenie všeobecných podmienok prenájmu. Martin Kormoš, hovorca Slovenského pozemkového fondu vraví: "V zmysle všeobecne záväzných právnych predpisov, predovšetkým daňových a odvodových povinností, ktoré musí mať každý žiadateľ o nájom vysporiadané." Na dlhy dotknutých firiem sme sa pozreli podrobnejšie. Po spočítaní sme zistili, že sociálnej poisťovni firmy dokopy dlhujú viac ako 68 tisíc eur a v prípade dlhu na dani ide o 61 tisíc. Firmy prešetrovali aj inšpektori práce, keď sa zamestnanci sťažovali na meškajúce výplaty. Peter Klec, vedúci inšpektor Inšpektorátu práce Prešov dodáva: "Vo všetkých prípadoch zistil neposkytovanie mzdy zamestnancom v termíne splatnosti inšpektorát práce uložil pokutu v súhrnnej výške 7 200 eur."

Martin Kormoš hovorí: "Ide o viac ako 3 tisíc hektárov pozemkov v správe a nakladaní SPF. Spoločnosti sú povinné pozemky vypratať bezodkladne." Dotknuté pozemky v okresoch Humenné, Snina a Medzilaborce chce Slovenský pozemkový fond prenajať iným vhodným záujemcov. Pozemkový fond Talianov zároveň vyzval na úhradu bezdôvodného obohatenie. "Fond žiada od spoločností úhradu sumy nájomného za pozemky za obdobie, kedy užívali pozemky bez platnej nájomnej zmluvy," hovorí Martin Kormoš. O akú sumu pôjde zatiaľ známe nie je. Taliani totiž rozporujú nimi užívanú výmeru pozemkov. Spolumajiteľka na naše otázky nereagovala a telefón zložila.

Zdá sa, že na Slovensku sa poberanie dotácií od štátu a neplatenie zamestnancom navzájom nevylučuje:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy