Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Neschádzajte z lesných chodníkov! Cyklistov prekvapila svorka vlkov, museli vyliezť na strom
Zdielať na

Neschádzajte z lesných chodníkov! Cyklistov prekvapila svorka vlkov, museli vyliezť na strom

KLÁTOVSKÁ NOVÁ VES / Cyklistov, zo Zlatých Moraviec, ktorí náhodne zišli z trasy, prekvapila v lese svorka vlkov. Stalo sa to v okolí Klátovej Novej Vsi (okres Partizánske). Muži tvrdia, že na nich číhali a tak sa museli ukryť na strome. Pomohli im až policajti s poľovníkom.

Všetko sa udialo krátko potom, ako rodina náhodne zišla z cyklotrasy. "Dalo sa odbočiť smerom doľava a zrazu sme tam zbadali po ľavej strane svorku asi 4-5 vlkov," vraví Ľuboš o adrenalínovom stretnutí. 

Ľuboš s manželkou a švagrinou na bicykloch pokračovali ďalej v ceste. Vedeli, že vlci sú plachí a mysleli si, že odídu. Prešli asi 300 metrov a videli ich znova, už sa k nim, ale vraj pridali ďalší. Svorka ich obišla a už ich bolo asi 8 až 10. 

Muž, hovorí o tom, že určite išlo o vlkov a nepomýlili sa. Boli zhruba 20 metrov od nich. Vie o nich dosť a ich netradičné správanie ho prekvapilo. "Pokiaľ by sa vlk správal prirodzene, tak určite už tá prvá svorka nás obíde a viac ich nevidíme," je presvedčený Ľuboš. 

Muž s manželkou a švagrinou pre istotu vyliezli na strom, kde strávili zhruba hodinu a pol. Potom ich tam našli policajti. "Na tiesňovú linku 158 sme dostali oznámenie, že sa tam majú pohybovať vlci a hliadka išla vec preveriť," potvrdil hovorca krajskej polície, Pavol Kudlička. Ľuboš aj s rodinou si vydýchli, keď už boli z lesa von. 

Vlk je mimoriadne inteligentné a opatrné zviera a za bežných okolností sa ľuďom vyhýba, zatiaľ nie je ani známy prípad, že by v lese zaútočil na ľudí. Podľa zoológa teoreticky vlk môže stratiť plachosť, ak by bol chorý, alebo mal besnotu. V takom prípade by okolo korisť najskôr obchádzal a napomohol by ani krik. "Čo v takej chvíli robiť? Pokiaľ je to človek zdravý, treba vyliezť na strom a privolať si pomoc," radí zoológ Štefan Bleho.

Poľovníci na jar spozorovali, že vlky si začali trúfať aj na veľkú zver: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy