Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V nedokončenom článku Jána Kuciaka vyplávali na povrch viaceré prepojenia
Zdielať na

V nedokončenom článku Jána Kuciaka vyplávali na povrch viaceré prepojenia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Viaceré médiá vrátane spravodajského portálu TV JOJ - Noviny.sk s dovolením redakcie Aktuality.sk zverejnili nedokončený, posledný článok zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Odhaľuje v ňom závažné väzby talianskej mafiánskej rodiny na najvyššie kruhy vládnej strany SMER-SD.

Kuciak písal napríklad o hlavnej štátnej radkyni po boku premiéra Roberta Fica. Mária Trošková sa postupne stala asistentkou poslanca Smeru Viliama Jasaňa, neskôr už zamierila priamo na Úrad Vlády k Robertovi Ficovi. O rok neskôr k nim prichádza aj Viliam Jasaň ako riaditeľ kancelárie a tajomník bezpečnostnej rady štátu zodpovedajúci sa priamo premiérovi.

Nebohý Ján Kuciak v článku odhaľuje ďalšie prepojenia. Jasaň má podľa neho väzby na človeka, ktorý spolupracoval priamo s talianskou mafiou.Antonio  Vadala po Jasaňovi prebral súkromnú bezpečnostnú firmu. Na významných pozíciách, ktoré sa zodpovedajú priamo premiérovi je tak Mária Trošková a Viliam Jasaň. Pri ich menách sa hovorí aj o ich bezpečnostných previerkach. "Bezpečnostná previerka pána Viliama Jasaňa je v súčasnosti otvorená. Zisťuje sa, vykonávajú sa kroky a úkony k tomu, aby bolo posúdené, či sa zlyhalo a kde sa zlyhalo. Z hľadiska pani Troškovej je situácia veľmi špecifická, nemá a nedisponuje bezpečnostnou previerkou," povedal poslanec za SaS Ľubomír Galko. 

​Na tému bezpečnostných previerok sa vyjadril Úrad vlády, ale aj Národný bezpečnostný úrad. Proces získania previerky, najmä na stupeň "Prísne tajné" je zložitý. Preverujú sa rodinné pomery, majetkové pomery, a aj kontakty na ľudí, ktorí by mohli predstavovať potenciálne bezpečnostné riziko. "Ťažko si predstaviť, že človek, ktorý riadi chod pána prezidenta nemá prístup k informáciám, inými slovami jeho podriadení áno a on ich iba ťažko môže kontrolovať, pretože k nim nemá prístup," uviedol bezpečnostný analytik Andor Šándor.

Na povrch vyplávali aj ďalšie prepojenia, o ktorých hovorí Lucia Ďuriš Nicholsonová. Mária Trošková previedla svoj podiel vo firme GIA Management na Jána Petrovského. "V roku 2007 zatkol Jána Petrovského môj dnešný poradca, bývalý vyšetrovateľ NAKA Pavol Milan za obrovské daňové podvody na DPH. V súčasnosti sedí Ján Petrovský vo väzení za iné podvody, za ktorými mali stáť taliansky bossovia od Trebišova. Čo je ale veľmi zaujímavé, keď im bolo zadržané účtovníctvo, tak v ich účtovníctve sa našli fiktívne faktúry z Hornonitrianskych baní v hodnote 20 miliónov korún," povedala poslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová. Na neho prepísala Mária Trošková svoje podiely v spoločnosti. V súčasnosti pôsobí ako pravá ruka Roberta Fica. Premiér pritom dlhodobo podporuje práve Hornonitrianske bane miliónmi eur. Kauza dotýkajúca sa Hornonitrianskych baní vyplávala na povrch pred tromi rokmi. Na videonahrávke hovorila dnes už ex-manželka bývalého poslanca Smeru Vladimíra Jánoša o tom, že mal z baní nosiť domov obrovské, miliónové sumy peňazí a údajne ich balili do alobalu, aby pri prípadnom požiari bytu nezhoreli. Od svojich pôvodných vyjadrení, sa ale Jánošová neskôr dištancovala. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy