Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pitná voda na Žitnom ostrove je znečistená atrazínom. Zodpovední to už riešia
Zdielať na

Pitná voda na Žitnom ostrove je znečistená atrazínom. Zodpovední to už riešia

BRATISLAVA / Znečistenie vody atrazínom na Žitnom ostrove sa už dostalo aj do parlamentu. V stredu sa situáciou zaoberal výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Ministerstvo životného prostredia situáciu upokojuje vyhlásením, že na zvýšení ochrany vody intenzívne pracovali ešte pred medializovaným výskytom atrazínu, a pracujú aj ďalej.

Poslanci sa dohodli, že by ich v dohľadnom termíne mali prísť o situácii na Žitnom ostrove podrobne referovať ministri životného prostredia i zdravotníctva. "Aby sme mali nielen my, poslanci, ale v prvom rade občania, ktorí tam žijú, informácie o tom, aká kvalita podzemnej vody je," vyjadrila sa poslankyňa za SaS, Anna Zemanová. "Ministerstvo, pokiaľ mám informácie, robí kroky aj s ministerstvom zdravotníctva, aby situácia bola zvládnutá, aj hlavne kroky do budúcna," povedal Peter Antal, predseda výboru NR SR pre životné prostredie.

Poslankyňa za SNS, Eva Antošová hovorí, že ak to situácii pomôže, môžu ísť priamo do zasiahnutých obcí na poslanecký prieskum: "Aby sa naozaj týmto ľuďom a tomuto stavu aký je, pomohlo". "Tam by bolo treba zvoliť ešte prísnejšie riešenia sanáciou, to územie sa každým dňom rozširuje a to je obrovský problém," povedal Zsolt Simon, poslanec za Most-Híd.

Jednou z obcí, kde namerali mierne zvýšenú hladinu atrazínu je aj Veľká Paka. Obec hneď konala, vrátane informovania svojich obyvateľov. Starosta oceňuje prístup ministra životného prostredia a situáciu by chceli zlepšiť spolu s vodármi. "Aby sme s ich pomocou vedeli zabezpečiť a namontovať filtračné zariadenia s aktívnym uhlím, ktoré sú vo výške asi 50-tisíc eur, čo nie je malá suma," vyjadril sa Ivan Seňan, starosta Veľkej Paky. Ministerstvo životného prostredia upokojuje situáciu slovami, že vo veci už dávno konalo a naďalej koná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy