Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
NAKA chcela zadržať Norberta Bödöra v súvislosti s vraždou Kuciaka. Na políciu prišiel sám
Zdielať na

NAKA chcela zadržať Norberta Bödöra v súvislosti s vraždou Kuciaka. Na políciu prišiel sám

BRATISLAVA / V kauze úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa opäť rozvírila hladina. Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör vedel, že ho chcú zatknúť, a tak prišiel na políciu sám. Túto informáciu priniesol Denník N v súvislosti s vyšetrovaním vraždy. Príkaz na zatknutie podnikateľa údajne vydal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry kvôli jeho výsluchu.

"V prípade publikovaných informácií sa domnievame, že ide o informácie, ktoré niekto podsúva v snahe mariť vyšetrovanie, nakoľko sa úplne nezakladajú na pravde," informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Podľa Denníka N totiž aj po odchode Tibora Gašpara z polície, unikajú informácie k nitrianskemu podnikateľovi Norbertovi Bödörovi, ktorý vlastní bezpečnostnú firmu SBS Bonul.

Národná kriminálna agentúra podľa denníka podozrieva podnikateľa v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry preto vydal príkaz na jeho zadržanie kvôli výsluchu. Prekvapilo ich ale, keď sa na políciu prišiel prihlásiť sám s tým, že bude spolupracovať. Dohodli sa, že ho vypočujú, k jeho zadržaniu už neprišlo.

Iniciatívny podnikateľ 

Podozrenia voči Bödörovi majú súvisieť s tým, že aj on sa mal nejakým spôsobom podieľať na sledovaní viacerých slovenských novinárov. Bödör podozrenia odmieta a na políciu sa prihlásil sám iba preto, že chce spolupracovať. "Uvedomujete si ako mňa toto poškodzuje? V dobrom. Teraz sa budú hľadať ľudia, ktorí sa budú vyviňovať, je to nenormálny stav,“ hovorí Bödör.

Norbert Bödör je v príbuzenskom vzťahu s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom. Média už dávnejšie hovorili o tom, že jeho firma získala za vlády Roberta Fica a Smeru lukratívne zákazky v štátnej správe. O nitrianskom podnikateľovi písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak. 

S podozreniami, že vysokopostavení policajní funkcionári v Národnej kriminálnej agentúre sú prepojení na nitriansku skupinu Bödörovcov, prišla aj v minulosti aj strana SaS, ktorá sa odvolávala na informácie priamo od policajtov. 

SaS

Únik informácií

​Podľa Denníka N má podnikateľ Bödör kľúčové informácie o činnosti polície. Rozhorčilo to aj súčasného policajného prezidenta. "Mojou úlohou je zabezpečiť tím, nie vyšetrovanie, preto som o tejto informácii sám ani nevedel. Som však rozhorčený a sklamaný z toho, že unikajú také podstatné informácie napriek tomu, že v tíme boli prijaté opatrenia,“ povedal Milan Lučanský pre Denník N s tým, že navrhne riaditeľovi protizločineckej jednotky a šéfovi tímu Petrovi Juhásovi, aby zvážili zmeny v tíme. 

"V súvislosti s únikom informácií z vyšetrovacieho spisu je vedené samostatné trestné stíhanie "vo veci", ktoré je realizované príslušnými vyšetrovacími zložkami. Ďalšie podrobnosti v súčasnosti uvádzať nebudeme," uviedla Jana Tökölyová hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry SR. 

"Je to veľmi zlý signál. Ak došlo k úniku informácií a osoba, ktorá mala prísť na určitý výkon, bola dopredu upovedomená o možnom zadržaní, tak to je vážne," myslí si advokát rodiny J. Kuciaka, Daniel Lipšic. "Ja o tom nemám žiadne informácie, že by skutočne bolo niečo dokázané, že nejakí príslušníci policajného zboru sú prepojení na takéto zaujímavé skupiny," vyjadrila sa aj ministerka vnútra Denisa Saková. 

K úkladnej vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice došlo 21. februára v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Po siedmich mesiacoch polícia zadržala štyroch podozrivých, ktorých následne obvinila a doteraz sú vo väzbe. Televízia JOJ sa dostala k novým informáciám, že prokurátor navrhne pre podnikateľa Mariana Kočnera najvyšší stupeň väzby, dôvodom má byť vyšetrovanie prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.  

Pozrite si archívnu reportáž o odstúpení policajného prezidenta Tibora Gašpara: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy