Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
EXKLUZÍVNE: Prvá obhliadka miesta vraždy Jána Kuciaka bola spackaná, tvrdí Lipšic
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Prvá obhliadka miesta vraždy Jána Kuciaka bola spackaná, tvrdí Lipšic

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Rodičom zavraždeného novinára Jána Kuciaka sprístupnili časť vyšetrovacieho spisu. Pre Televíziu JOJ to potvrdil právny zástupca Kuciakovej rodiny Daniel Lipšic. Podľa neho bola prvotná obhliadka miesta činu spackaná.

Právny zástupca rodiny Jána Kuciaka tvrdí, že prvotná obhliadka miesta činu bola spackaná. Vychádza z časti spisu, ktorú sprístupnili rodine zavraždeného Jána Kuciaka minulý týždeň.

​Rodičia Jána a Martiny sa sťažovali, že nevedia, ako prebieha vyšetrovanie. V piatok im časť spisu sprístupnili. Daniel Lipšic si myslí, že prvotná obhliadka bola spackaná. "Neboli  zabezpečené stopy, pričom niektoré boli nájdené až následne na fotodokumentácii znalcami. Tá ohliadka bola robená spôsobom, že ešte pred ňou prišlo k manipulácii s telami. Je možné, že boli zmarené stopy. To sa ale už nedozvieme," uviedol pre Televíziu JOJ Daniel Lipšic.

Podľa Lipšica vyšetrovatelia niektoré dôkazy zistili až z fotografií. Pred príchodom polície podľa advokáta s telami manipulovala lekárka zo Záchrannej zdravotnej služby. "Pokiaľ boli nejaké stopy zmarené, napríklad manipuláciou s telami nebohých alebo tým, že neboli zabezpečené všetky stopy, tak to môže zmariť úspešné vyšetrovanie a odhalenie vykonávateľa vraždy," uviedol Lipšic. 

Úrad špeciálnej prokuratúry pochybenia priznal. "Vo vzťahu k vyšetrovateľovi Krajského riaditeľstva Policajného zboru Trnava, ktorý vo veci vykonával prvotné úkony na mieste činu, najmä obhliadku miesta činu, boli pri výkone dozoru prokurátora zistené niektoré nedostatky, na ktoré prokurátor bezodkladne reagoval,“ uviedla hovorkyňa Jana Tökölyová.

Od vraždy prešli tri mesiace

Medzinárodný vyšetrovací tím bol zriadený vo vzťahu k preverovaniu jednej z verzií, ktorá sa týka talianskej mafie pôsobiacej na východe Slovenska. "Je to ale len jedna z pomerne veľkého množstva verzií, ktoré prichádzajú do úvahy. Čo je oveľa kľúčovejšie je, že Europol poskytuje forenznú expertízu, takže tam nejaká šanca môže byť," dodal Daniel Lipšic.

​Vyšetrovanie sa podľa právnika uberá v dvoch smeroch. Jeden sa týka stotožnenia samotného vykonávateľa, respektíve osôb. Druhá línia je línia vyšetrovania potenciálnych objednávateľov. "Tam je verzií ešte niekoľko. Týkajú sa v princípe zločineckých skupín, oligarchov, bielych golierov a o prepojeniach s vládnou mocou, o ktorých Ján Kuciak písal," uviedol. 

Ďalším krokom vyšetrovania je vykonanie takzvaného vyšetrovacieho pokusu. "Pokus môže presnejšie ustáliť, akým spôsobom vražda na mieste činu prebehla. Dodnes napríklad nie je úplne ustálené, na koho strieľal vrah ako na prvého. Vyšetrovací pokus môže priebeh skutkového deja pomerne ustáliť," načrtol Lipšic. 

Označenie Martiny Kušnírovej za cieľ útoku bolo nefér, tvrdí Lipšic

V prípade verzie, ktorá pracovala s tým, že cieľom útoku mohla byť snúbenica Jána Kuciaka Martina Kušnírová došlo k mnohým výsluchom. Po dvoch mesiacoch sa ukázalo, že žiaden motív tam nesmeroval. "Myslím, že podsúvanie, že ona mohla byť cieľom vraha nebolo úplne korektné ani férové. Je fajn, že sa za tým urobila bodka, ktorá vyplýva aj z dokazovania najmä svedeckých informácií," uviedol Lipšic.

Daniel Lipšic politické tlaky necíti, pretože si ich podľa neho nikto nedovolí. "Skôr sa obávam toho, že unikajú informácie z vyšetrovacieho tímu aj zo spisu. Viacerí policajní funkcionári mali a majú prístup k dôkazom, pomerne veľmi citlivým dôkazom a pokiaľ ten prístup majú a pokiaľ sú to osoby, ktoré majú prepojenie na niektorých oligarchov, tak ich môžu posúvať ďalej. Únik informácií zo spisu môže mariť niektoré vyšetrovacie verzie," uviedol Lipšic. Na podozrenia sa TV JOJ pýtala na policajnom prezídiu, kde nám na otázky neodpovedali. Odkázali nás na Úrad špeciálnej prokuratúry, odkiaľ sme do uzávierky nedostali reakciu. Prokurátor Jaromír Čižnár ale prednedávnom uviedol, že: "Spis môže vidieť len prokurátor a vyšetrovatelia a ich priami nadriadení."

Minulý týždeň vypočúvali aj Kuciakovu blízku spolupracovníčku Pavlu Holcovú.​ Slovenská polícia jej na príkaz prokuratúry odobrala mobil. "V takto citlivých prípadoch a pri takto dôležitých svedkoch mala polícia postupovať oveľa obozretnejšie a korektnejšie. V týchto situáciách je potrebné postupovať naozaj po vzájomnej dohode, koniec koncov by malo platiť, že spoločný záujem aj Pavly Holcovej aj polície je trestnú činnosť pri vražde Jána Kuciaka odhaliť," ohodnotil Lipšic odobratie mobilu Pavle Holcovej slovenskou políciou. Dodal ale, že podľa jeho informácií došlo k dohode, že bude opätovne vypočutá a za jej prítomnosti bude obsah mobilu vyšetrovateľom k dispozícii. "Len v tej časti, ktorá sa týka vyšetrovaného skutku. Svoje zdroje v iných prípadoch bude mať Holcová chránené. Tak by to aj malo byť. Myslím si, že v tomto prišlo v komunikácii s Holcovou zo strany polície k jednoznačným chybám," uviedol Lipšic.

Média 26. februára informovali o vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý pracoval pre server Aktuality.sk a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. ​Polícia označila za najpravdepodobnejší motív vraždy Kuciakovu prácu. Portál, pre ktorý Kuciak pracoval napísal, že sa naposledy venoval článku o podnikateľských väzbách Ficovej asistentky Márie Troškovej a bývalého poslanca Smeru-SD a tajomníka bezpečnostnej rady štátu Viliama Jasaňa na talianského podnikateľa Antonina Vadalu, ktorý by mal byť napojený na taliansku mafiu ´Ndrangheta

V súvislosti s vraždou podal demisiu minister kultúry Marek Maďarič, ktorý uviedol, že sa nedokáže vyrovnať s tým, že za jeho pôsobenia na ministerskom poste bol zavraždený novinár. 

​V prvý marcový deň zadržala polícia pri raziách na východe Slovenska sedem Talianov, medzi nimi aj Antonina Vadalu. Všetkých zadržaných ale 3. marca pustili na slobodu. O deň neskôr vyšli do ulíc ľudia po celom Slovensku aj v zahraničí, aby si uctili pamiatku zavraždených. Na zhromaždenie v centre Bratislavy prišlo 20 000 ľudí, zúčastnil sa ho aj prezident Kiska. Zhromaždenia sa konali niekoľkokrát. 

Po vražde Jána Kuciaka odišiel z postu premiéra aj Robert Fico a z postu ministra vnútra Robert Kaliňák. Verejnosť na zhromaždeniach požadovala aj odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara. Ten sa nakoniec po dohode s novým premiérom Petrom Pellegrinim rozhodol, že v pozícii policajného prezidenta končí na konci mája. Miesto Roberta Fica obsadil Peter Pellegrini, na post ministra vnútra nastúpil najprv bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker, ktorý sa tejto funkcie vzdal. Viedli ho k tomu okolnosti, ktoré vyvolalo zotrvávanie policajného prezidenta Gašpara vo svojej funkcii. Po rezignácii Druckera jeho miesta obsadila Denisa Saková. 

Minulý týždeň vypočúvali aj Kuciakovu blízku spolupracovníčku Pavlu Holcovú. Vzali jej mobil. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy