Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prokuratúra odobratie mobilu Holcovej obhajuje. Právnik ale hovorí jasne, nemali to robiť
Zdielať na

Prokuratúra odobratie mobilu Holcovej obhajuje. Právnik ale hovorí jasne, nemali to robiť

BRATISLAVA / V prípade odobratia mobilného telefónu českej investigatívnej novinárke sa vynára stále viac otázok. Polícia doteraz svoj postup nevysvetlila. Faktom je, že ani mobil novinárka doteraz nemá.

Pred novinárov predstúpil 26. marca dozorujúci prokurátor, ktorý má hlavné slovo pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Okrem iného potvrdil, že analyzovali elektronické zariadenia. "Boli zadovážené ďalšie operatívne informácie a získané prvé výstupy zo zaistených nosičov," uvádza sa v stanovisku dozorujúceho prokurátora. Komunikáciu medzi českou novinárkou a Jánom Kuciakom už pravdepodobne dávno majú. Načo ju pred pár dňami potrebovali aj od samotnej novinárky, prokuratúra priamo neodpovedala. "Procesné postupy si vyžadujú zabezpečovanie všetkých dostupných dôkazov. Podrobnosti špecifikovať nie je možné, aby sme nezmarili a nesťažili vyšetrovanie," píše sa v správe Úradu špeciálnej prokuratúry. 

"Podľa mňa si chceli nejako porovnať tú komunikáciu, či je v nej všetko u jedného aj u druhého, či tam nie sú nejaké okná, nejaké výpadky, aby to mohli nejako spárovať," uviedol novinár Aktuality.sk Marek Vagovič. 

​Úrad špeciálnej prokuratúry vo svojom piatkovom stanovisku uvádza, že chceli Holcovej kópiu komunikácie s Jánom Kuciakom a iných informácií o pripravovanom článku o talianskej mafii na Slovensku. Keď to chceli skopírovať, potrebovali sa dostať telefónu "pod kožu". "Toto svedkyňa odmietla a výslovne prehlásila, že radšej dobrovoľne vydáva mobilný telefón pre potreby trestného konania. Na znak svojho súhlasu podpísala zápisnicu," uvádza Úrad špeciálnej prokuratúry.

​Pavla Holcová má na to iný názor. Jej slová môžeme chápať ako nátlak zo strany slovenských štátnych orgánov. "Oni mi vysvetlili, že nemám na výber. Buď im podpíšem papier, že telefón odovzdám dobrovoľne, alebo dostanem pokutu a oni si ten telefón vezmú," povedala novinárka Paula Holcová. To je kľúčový problém. Bola totiž v pozícii svedka, nie podozrivého. Od začiatku s vyšetrovateľmi plne spolupracovala. Na nátlak nebol dôvod. "To sa dá urobiť za jej spolupráce, aby tam nebol ani milimeter rizika, že policajti citlivé údaje, ktoré tam má a nesúvisia s prípadom, ktorý vyšetrujú, že ich polícia zneužije," uviedol poslanec Ľubomír Galko. 

Ochranu zdroja informácií vnímajú citlivo novinári na celom svete. Nielen novinári, ale aj zákon. Je teda svedok vždy povinný odovzdať nosič dát alebo má novinár pracujúci s citlivými informáciami výnimku? "Neviem odpovedať, čo ma prevýšiť nad čím," reagoval premiér Peter Pellegrini. 

Právnik ale odpoveď pozná, a to celkom jednoznačnú. Podľa neho mobil nemali odobrať a už vôbec nie pod hrozbou pokuty. Myslí na to aj trestný poriadok. "Zdroj informácií je predmetom mlčanlivosti novinára, tak v takom prípade nemožno takéto informácie ani žiadať," uviedol právnik. 

"Mohlo by to ohroziť nielen naše zdroje, ale vôbec celú spoluprácu a mojich kolegov novinárov," povedala Holcová. Kolega Jána Kuciaka Marek Vagovič vidí problém v komunikácii. Podľa neho by mali naše úrady jasne všetko vysvetliť. "Oni síce hovoria, že s tým mobilom sa nemanipulovalo, ale ja slovenskej polícii nedôverujem," dodal.

Kauzu si všimol aj americký Washington Post, ktorý píše o tom, že takto sa dôvera ľudí v štát nezískava. "Zdá sa, že slovenské úrady, ktoré sa správajú podozrivo a podobne ako bezpečnostné sily v represívnych štátoch, sa ju (Holcovú) pokúšajú zastaviť," uvádzajú. Či bude Holcová so slovenskými orgánmi ďalej spolupracovať je len na nej. Vyšetrovací tím už uviedol, že ju o to opätovne požiada.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy