Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nekonečnej byrokracii postupne odzvoní. Vláda schválila nový zákon
Zdielať na

Nekonečnej byrokracii postupne odzvoní. Vláda schválila nový zákon

BRATISLAVA / V boji proti byrokracii štát urobil prvý krok. Informačné systémy sa poprepájali a už čoskoro nebudeme musieť úradníkom predkladať výpis z listu vlastníctva, registra trestov, ani obchodného či živnostenského registra. Po novom budú tieto údaje získavať zo štátnych zdrojov automaticky a úplne sami.

Ak potrebujete výpis zo živnostenského registra, či obchodného registra na úrade stále musíte čakať. Tak to už ale dlho fungovať nebude. Od septembra ušetríte peniaze za kolky a papierový výpis v rukách mať viac nebudete. "Prepojili sme systémy a výpis z registra trestov, list vlastníctva, či obchodného registra či živnostenského registra nebudete musieť na úradoch predkladať," povedal spokojne predseda vlády Peter Pellegrini.

Ochrana osobných údajov

"Pri tomto zákone sa nezabúda ani na bezpečnosť údajov občanov. K týmto výpisom sa nedostane každý, práve kvôli ochrane osobných údajov bude jasne preukázateľné, ktorý úradník, za akým účelom a od koho tieto výpisy žiadal," vysvetľuje Richard Raši, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu. 

Platnosť zákona

K zmenám dôjde postupne v dvoch odlišných termínoch. "Na výpis z obchodného a zo živnostenského registra má zákon účinnosť od 1. septembra
2018, pre výpisy z listov vlastníctva z katastra nehnuteľností je účinnosť rovnaká, pre výpisy a odpisy z registra trestov je účinnosť stanovená od 1. januára 2019," 
informoval Raši. 

Iba čiastočné riešenie

Opoziční lídri ale hovoria len o veľmi čiastkovom riešení s veľkým meškaním. "Je to len čiastkové riešenie, je veľmi veľa iných úkonov, kde ľudia musia dokladovať a dokladujú zbytočne. A niečo, čo malo byť dávno, idú veľkolepo oznamovať. Však sme len v plienkach," myslí si Jan Kiššová (SaS). 

Prijatým byrokratického zákona sa mení až 167 iných zákonov a 68 vyhlášok a nariadení. Je to skutočne veľký kus práce, bude sa vykonávať postupne," dodáva Pellegrini. Na pláne majú časom aj odstránenie nosenia potvrdenia o návšteve školy, potvrdenia o nedoplatkoch v Sociálnej poisťovni, zdravotnej poisťovni, daňových nedoplatkoch alebo rôzne potvrdenia z matriky.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu k novému zákonu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy