Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Prokurátor obžaloval A. Vadalu pre subvenčný podvod. Ten už je v Taliansku
Zdielať na

Prokurátor obžaloval A. Vadalu pre subvenčný podvod. Ten už je v Taliansku

BRATISLAVA / Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku obžalobu na Antonina V. pre pokus zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a pokus zločinu subvenčného podvodu.

Ako informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová, obžaloba sa týka pokusu vylákať v roku 2009 od Pôdohospodárskej platobnej agentúry eurodotácie v celkovej výške takmer 120-tisíc eur prostredníctvom spoločnosti BIO-FINIŠ, s. r. o., ktorej bol obvinený konateľom, klamlivo deklarujúc záväzky súvisiace s podmienkami poskytnutia podpory pre poľnohospodárov.

"V prípade poskytnutia podpory by Pôdohospodárskej platobnej agentúre vznikla celková škoda takmer 120-tisíc eur, z ktorej pomerná časť poskytnutá z Európskeho poľnohospodárskeho záručného fondu a Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka predstavovala takmer 109-tisíc eur a časť poskytnutá zo štátneho rozpočtu SR viac ako 11-tisíc eur," uviedla Tökölyová.

Antonino V. sa momentálne nachádza v Taliansku, kam ho Slovensko vydalo v utorok. Súd v Benátkach na neho 9. marca vydal európsky zatýkací rozkaz. Antonino V. je v Taliansku stíhaný za trestné činy nezákonného obchodovania s narkotikami a psychotropnými látkami a za účasť na trestnom zoskupení za účelom nezákonného obchodovania s drogami.

Podľa obvinenia sa Antonino V. od decembra 2013 do decembra 2015 spolčil s inými osobami za účelom nepretržitého páchania trestnej činnosti spočívajúcej v dovoze veľkého množstva kokaínu z Južnej Ameriky. Antonino V., ktorého spomínal v textoch aj zavraždený novinár Ján Kuciak, podnikal na východnom Slovensku.

Taliansky podnikateľ s vydaním súhlasil: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy