Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nakazených syfilisom na východnom Slovensku stále pribúda. Až tretinu z nich tvoria deti
Zdielať na

Nakazených syfilisom na východnom Slovensku stále pribúda. Až tretinu z nich tvoria deti

TREBIŠOV / Počet ľudí, u ktorých sa potvrdila nákaza syfilisom, v Trebišove neustále rastie. Ohnisko epidémie tejto najčastejšie pohlavne prenosnej choroby, je v rómskej osade, kde žije asi 5000 ľudí. Odborníci napriek tomu tvrdia, že dôvod na paniku nie je. V teréne sa ale používajú najtvrdšie sankcie, aby sa našli aj nakazení, ktorí sa stále skrývajú.

Krízový štáb rieši situáciu v osade v pravidelných intervaloch. Prijaté opatrenia už prinášajú prvé výsledky. Odborníci nečakajú na to, kým sa choré osoby kvôli ťažkostiam samé prihlásia so žiadosťou o pomoc.

Rizikové skupiny sú preventívne testované a v prípade pozitívnych výsledkov okamžite liečené. Ak to odmietnu, do nemocnice ich na základe exekúcie eskortuje polícia. V nemocnici podávajú nakazeným ambulantne špeciálny liek v dvoch dávkach. Kvôli vysokému počtu nakazených tu zvýšili kapacitu oddelenia.

Od začiatku roku 2018 lekári takto identifikovali už 89 nakazených, z ktorých až tretinu tvoria deti. Regionálni hygienici hovoria o očakávaných číslach, ktoré budú postupne do konca roka klesať. Cieľom je identifikovať každého nakazeného a zastaviť šírenie syfilisu.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž o nákaze v meste: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy