Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Úrady zaznamenali prvé prípady nakazenia kliešťovej encefalitídy. Pôvod nákazy vás zarazí
Zdielať na

Úrady zaznamenali prvé prípady nakazenia kliešťovej encefalitídy. Pôvod nákazy vás zarazí

Archívna reportáž

LUČENEC/BANSKÁ BYSTRICA / Regionálny úrad verejného zdravotníctva zaznamenal od stredy 16. mája výskyt kliešťovej encefalitídy, ktorú potvrdili v dvoch prípadoch u pacientov hospitalizovaných na oddelení infektológie v Banskej Bystrici a v troch na oddelení infektológie v Lučenci. Za všetkým má byť konzumácia nepasterizovaného kozieho syra.

"Všetci pacienti majú klinické príznaky kliešťovej encefalitídy a pozitívnu epidemiologickú anamnézu, ktorou je konzumácia nepasterizovaného kozieho syra vyrobeného na neregistrovanej farme v okrese Veľký Krtíš," uviedla Mária Tolnayová z RÚVZ Banská Bystrica. Odborníci RÚVZ Veľký Krtíš v spolupráci s príslušnou regionálnou veterinárnou a potravinovou správou vykonali opatrenia pred ďalším šírením nákazy. "Vyšetrovanie naďalej pokračuje, pričom sa vyhľadávajú a vyšetrujú ďalšie osoby v ohnisku nákazy," doplnila hovorkyňa.

Príznaky nákazy ochorením

Kliešťová encefalitída je akútne horúčkovité ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu. Je to typická nákaza zaraďujúca sa do skupiny zoonóz s prírodnou ohniskovosťou. Ochorenie môže mať jednofázový alebo dvojfázový priebeh. Pri jednofázovom priebehu sa ťažkosti ako silné bolesti hlavy, horúčka a slabosť stupňujú. Pri dvojfázovom priebehu ochorenia sa v prvej fáze objavuje zvýšená teplota, bolesti hlavy, poruchy spánku a niekedy sa pridružia žalúdočné a črevné ťažkosti, ako sú zvracanie a nevoľnosť. Inokedy v klinickom obraze prevládajú bolesti v chrbte, kĺboch alebo v končatinách. 

Už v prvej fáze možno zistiť príznaky meningitídy. Po niekoľkých dňoch nastáva relatívna úľava. Nasleduje bezpríznakové obdobie, ktoré trvá 1 až 20 dní a potom opäť vystúpi horúčka. Pre druhú fázu ochorenia sú charakteristické príznaky postihnutia centrálnej nervovej sústavy, psychické poruchy, zhoršenie pamäti, dezorientácia, labilita nálad, podráždenosť a stavy úzkosti. Táto fáza môže aj chýbať, alebo po fyzickej námahe a slnení sa stav zhoršuje. Ochorenie sa prevažne končí úplným uzdravením, výnimočne sa končí smrťou.

Pri mliečnych výrobkoch opatrne

Chorobu môže kliešť preniesť okrem človeka aj na zvieratá, od ktorých sa môže človek tiež nakaziť. Týmto vírusom sa ľahko nakazia najmä kozy a ovce. "Nemajú zvláštne klinické príznaky, ale vírus kliešťovej encefalitídy sa krvou dostáva do mlieka. Kliešťová encefalitída sa teda môže preniesť aj pri konzumácii mlieka nakazených kôz a výrobkov z tohto mlieka, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované,“ konštatovala Tolnayová.

Pozrite si video, kde je znázornená mapa kliešťov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy