Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poslanci za zatvorenými dverami. Na koberec prišli riaditelia SIS i spravodajských služieb
Zdielať na

Poslanci za zatvorenými dverami. Na koberec prišli riaditelia SIS i spravodajských služieb

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V parlamente ďalším dňom pokračuje schôdza. Novinárov ani verejnosť na rokovanie nepustili. Rokovanie za zatvorenými dverami nie je bežná udalosť, no v piatok je situácia iná. Správu o svojej činnosti poslancom predkladajú riaditelia tajnej služby a vojenských spravodajských služieb.

Vzhľadom na to, že prístup na balkón bol novinárom aj verejnosti zakázaný, zatiaľ sa nedá povedať, o čom správy sú. Dá sa ale predpokladať, že ako opozičných, tak aj koaličných poslancov budú zaujímať najmä kauzy, ktoré v súčasnosti rezonujú v spoločnosti. 

Pôjde o kauzy spájané s vraždou novinára Jána Kuciaka, ale aj posledné týždne spomínaná kauza, ktorá súvisí s údajným prepravením vietnamského občana uneseného v Nemecku vládnou letkou.

"V súvislosti s prenájmom štátnej pôdy a následným čerpaním dotácií na pôdu z eurofondov SIS informovala o pravdepodobnom predstaviteľovi organizovaného zločinu z východného Slovenska, ktorý sa uplatňovaním podvodných postupov a vyhrážkami údajne snažil získať pôdu do prenájmu," uvádza sa vo výročnej správe SIS. Podľa oficiálnej správy zverejnenej na stránke SIS zbierali a vyhodnocovali aj informácie o organizovanom zločine, ekonomickej kriminalite, extrémizme či kybernetickom zločine. Rozpracovali aj známy hoax, s príbehom o žene, ktorú istý muž varoval pred teroristickou hrozbou na vianočných trhoch v Bratislave.

"Mňa zaujali tri okruhy tém, a to pôsobenie talianskych podnikateľov na východe Slovenska. Je evidentné, že ich činnosti sa tajné služby venovali. Potom ma zaujala zmienka o prepojení organizovaného zločinu na príslušníkov polície, prokuratúry či justície. Tretí okruh, ktorý ma dlhodobo trápi je nedostatočné financovanie tajnej služby," uviedol Gábor Grendel z hnutia OĽaNO. 

Nie je tam nič, čo by nemohla vedieť verejnosť, tvrdí Krajniak

Správa o plnení úloh Vojenského spravodajstva za rok 2017 a Správa o činnosti Slovenskej informačnej služby v roku 2017 idú každý rok ako cez "kopirák", uviedol to pred novinármi poslanec za hnutie Sme rodina Milan Krajniak. Riaditelia spravodajských služieb poslancov o svojej činnosti informovali v utajenom režime za zatvorenými dverami. "Nie je tam nič také, čo by nemohla vedieť verejnosť, pre mňa tam nič výživné nebolo," uviedol.

Na kauzu talianska mafia na východe Slovenska či únos Vietnamca sa nepýtal. "My sme k tomu mali špeciálne utajené výbory, kde sme dostali dostatok informácií. Nemám zatiaľ informáciu, že by zlyhali tajné služby. Informovali o svojich zisteniach, ale či mali vedieť ešte viac, to posúdiť neviem. Ale informovali o niektorých súvislostiach," priblížil. Krajniak si myslí, že pri kauze únosu vietnamského podnikateľa je potrebné vidieť dve veci. "Jednou je výmena informácií a spolupráca medzi slovenskou a nemeckou políciou, a tá bola. Mňa osobne ten časový sled udalostí a vzájomného informovania sa presvedčil o tom, že minimálne vedome sa slovenská strana na ničom nelegálnom nepodieľala. O komunikácii tajných služieb neviem, o tom nás neinformujú," dodal opozičný poslanec.

Poslanec za Slovenskú národnú stranu Tibor Bernaťák uviedol, že obe správy boli prednesené bez veľkých námietok a komentárov. Na margo vyjadrení Krajniaka sa nevyjadril. "Je to jeho názor, nebudem ho komentovať. Ja som si správy vypočul," poznamenal. Čo bolo predmetom neverejného rokovania  nepriblížil, no po vypočutí si správ spravodajských služieb dodal, že v tejto krajine sa cíti bezpečne.

Celú správu o činnosti SIS za rok 2017 nájdete TU.

Tlačovú konferenciu Ľubomíra Galka týkajúcu sa bezpečnostných previerok Viliama Jasaňa a Márie Troškovej sme vysielali NAŽIVO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy