Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ministerstvo a Smer chcú skrátiť vek odchodu do dôchodku. Analytici ale zastávajú iný názor
Zdielať na

Ministerstvo a Smer chcú skrátiť vek odchodu do dôchodku. Analytici ale zastávajú iný názor

BRATISLAVA / Po koaličných partneroch kritizujú návrh poslanca NR SR za stranu Smer Roberta Fica o zastropovaní veku odchodu do dôchodku už aj analytici. Tí však úplne z opačného dôvodu ako bol jeho zámer.

"V prípade ženy, ktorá vychovala viac detí by bol dôchodkový vek 63 rokov, v prípade mužov to je stále 65 rokov, v prípade že žena sa starala a vychovala jedno dieťa, bolo by to 64 rokov," uviedol nedávno Robert Fico. Kým Andrej Danko cez fejsbuk Robertovi Ficovi odkázal, že jeho návrh je málo ambiciózny a ľudia by mali odchádzať do dôchodku skôr ako v 65 rokoch , odborníci hovoria, že by to malo byť práveže neskôr. 

Ako hlavný dôvod uvádzajú, že ľudia sa dožívajú a budú sa dožívať vyššieho veku ."Systém je nastavený tak, aby dôchodcovia poberali dôchodok približne rovnako dlho. Čiže ak niekto chce ohraničiť teraz vek odchodu do dôchodku, tak by mal povedať, že prečo povedzme o 30 rokov by mal dôchodca dôchodok poberať dlhšie ako ho dnes poberá priemerný dôchodca," vyjadril sa analytik z INESS Radovan Ďurana. 

 V súčasnosti sa začína riadny dôchodok pre ľudí vo veku 62 rokov a 139 dní s tým, že muži majú očakávanú dobu dožitia 17 rokov a ženy 21 rokov. To platí pre tento rok. Od roku 2012 máme v zákone automatický model predlžovania. Každý rok sa robia merania na základe štatistík a podľa toho, ako sa predlžuje priemerný vek dožitia, sa predlžuje aj odchod do dôchodku. Pre tento rok to bolo plus spomínaných 139 dní a podľa odhadov to ročne bude viac o 40 - 50 dní. 

Práve toto chcel spomínaný návrh zastropovať. Aby sa odchod do dôchodku už viac nepredlžoval. "Aby ľudia mali istotu, aby vedeli kedy pôjdu do dôchodku, aby sme nemuseli často odpovedať na otázky, ktoré dnes na ministerstvo práce chodia - do kedy budeme pracovať ?", povedal minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Ministerstvo argumentuje aj tým, že sa síce sa dožijeme vyššieho veku najmä vďaka zdravotnej starostlivosti, avšak náš zdravotný stav je v zlom stave a neskôr už len ťažko budeme môcť plnohodnotne pracovať. 

Na druhej strane podľa analytikov treba povedať, že to nebude mať kto zaplatiť. Prípadne deti dnešných 40 ročných ľudí budú musieť na odvodoch odvádzať viac. Ak by zastropovanie prešlo, a mimochodom to bude platiť až pre dnešných štyridsiatnikov, v štátnej kase vznikne obrovská diera. "Pre verejné financie to bude znamenať 1 percento HDP ročne. A 1 percento HDP ročne je dnes možno 850 - 900 miliónov EUR a to, keď si porovnáme, tak to je už suma porovnateľná s výdavkami na základné školy," dodal na záver Ďurana. 

Pozrite si archívnu reportáž súvisiacu s dôchodkami: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy