Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jano Kuciak je Ficov Remiáš
Zdielať na

Jano Kuciak je Ficov Remiáš

Popravou Jána Kuciaka niekto prelomil psychologickú bariéru. Novinárov u nás šikanovali aj bili, ale nezabíjali. Vraždou jeho priateľky Martiny Kušnírovej však niekto prelomil aj civilizačnú hranicu. Najbližšie dni definitívne ukážu, kam vlastne patríme. Lebo stať sa to môže kdekoľvek. Ale prepečie sa to len na Balkáne. Na Blízkom východe. V Rusku. Ukáže sa, či mal Andrej Kiska pravdu a Slovensko je naozaj mafiánsky štát.

Jano Kuciak nebol len špičkou svojej novinárskej generácie. Bol aj tým, na čo ešte nenašli lepší výraz ako „dobrý chlapec“. Okrem gaunerov, ktorých ohrozoval uverejňovaním pravdy o ich zločinoch, nemal nepriateľov. Pravého chlapa napokon spoznáte aj podľa toho, kto ho nenávidí.

Ľudia, ktorých Jano Kuciak ohrozoval, sú nebezpeční. Vedel to. Každý investigatívny novinár vie, že sa vystavuje potenciálnemu ohrozeniu. Nikomu by však nenapadlo, že zastrelia jeho blízkych. To nerobila ani tá najhoršia zločinecká spodina, ktorá tyranizovala túto krajinu v deväťdesiatych rokoch. Smrť jeho partnerky je to, čo robí túto kauzu horšou, ako bolo zavraždenie Róberta Remiáša.

Špekulovať, kto a prečo, by bolo predčasné a nezmyselné. Niekto s veľkými problémami a žiadnou cťou. Jano Kuciak písal o kriminálnych kauzách, ktoré siahali až k ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi a prinajmenšom k bytu, v ktorom býva predseda vlády Robert Fico.

Naposledy sa Janovi vyhrážal muž v pozadí mnohých z najšpinavších škandálov tejto krajiny Marián Kočner. No hoci si môžete spomenúť na mnoho dôvodov, prečo Kočnerovi nepodať ruku, ba ani prvú pomoc pri tepnovom krvácaní, bolo by hlúpe nazvať ho hlupákom. Keď sa už raz niekomu vyhrážal, sotva by ho dal zastreliť. Je podľa všetkých objektívnych kritérií prvým podozrivým. Aj jeho kamaráti v politike.

Fico s Kaliňákom sa budú musieť snažiť, ako sa ešte nikdy v živote nesnažili, aby dokázali, že v kútiku duše vrahom novinára a jeho partnerky netlieskajú, a niekde si v tichosti nedali pohár sektu. Že vrahov budú hľadať, stíhať a trestať, nie kryť. Lebo jedna vec je prezumpcia neviny, ktorá platí aj pre nich. Druhá, že sú veci, ktoré človeku ani vlastná mamka neuverí. Nie bez dôkazov.

Remiášova vražda spláchla Vladimíra Mečiara do žumpy politických dejín na vrchole jeho sily a popularity. Fico je vyhorený a na zostupe. Navyše je spoluzodpovedný za atmosféru, ktorá zabíjaniu novinárov vyslovene praje. Ak predseda vlády označí celú profesnú skupinu za prostitútky, dáva jasný signál, že jej príslušníci sú voľní na odstrel.

Fico sa bude musieť ukrutne snažiť, aby sme uverili, že nešéfuje mafiánskej republike, len sa zúfalo a neobratne snaží vládnuť v demokratickom štáte Európskej únie. Morálnu zodpovednosť zo seba už nikdy nezmyje, no ešte by sa mohol vyhnúť pľuvancom, až raz bude chodiť po uliciach ako my -  bez ochranky.

Súvisiace články