Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú mohli zabiť zbraňou z Maďarska
Zdielať na
Krimi

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú mohli zabiť zbraňou z Maďarska

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ / Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú mohli zabiť zbraňou z Maďarska. Ako prvé o tom informovali Aktuality.sk s odvolaním sa na maďarský internetový portál. Podľa nich polícia vypočula niekoľko ľudí, ktorí mali mať kontakty na strelca Tomáša S.

Maďarský internetový portál hvg.hu zverejnil informáciu, že Ján Kuciak a Martina Kušnírová mohli byť zabití zbraňou z Maďarska. Odvolávajú sa pritom na materiál, ktorý majú k dispozícii. Do pozornosti slovenskej polície sa podľa dokumentu dostali dvaja muži. Od jedného z nich mohli obvinení z vraždy Jána Kuciaka získať zbraň. 

Do vyšetrovania sa zapojila aj maďarská polícia, ktorá robila domové prehliadky na viacerých miestach v Budapešti, Kecskeméte a Zebegény. Zbrane pri nich nenašli, ale zabavili počítače aj mobilné telefóny.

Na maďarskú stopu políciu údajne priviedli výpovede štyroch obvinených, ktorí sú vo vyšetrovacej väzbe. Zbraň údajne strelcovi Tomášovi S. predal Maďar s iniciálmi K.L. Podozrenie potvrdzujú aj rôzne "telekomunikačné dáta", informoval server. Vyšetrovatelia údajne prišlo na to, že K.L. a Tomáš S., ktorého polícia označuje za strelca, spolu telefonovali. Dôvodom je práve zbraň, ktorú K.L. predal Tomášovi S. za tri tisíc eur.  

Podľa policajných dokumentov, na ktoré sa portál hvg.hu odvoláva, s obstaraním zbrane pomáhal ešte ďalší maďarský občan. Ten má iniciály K.I.R. a žije v Kecskeméte. Políciu údajne zaujíma preto, lebo v čase vraždy Kuciaka, respektíve tesne pred ňou, telefonoval maďarskému občanovi K.L. Podľa serveru už oboch vypočula maďarská polícia. Keďže vystupujú ako svedkovia, polícia ich následne prepustila. 

Tlmič a pištoľ stále vyšetrovatelia nenašli. Vyšetrovanie ale mohlo priniesť informácie, že páchatelia mohli zbraň zakúpiť v Maďarsku od dvojice jedného z mužov. Pre expertízne skúmanie polícia zrejme zaistila aj autá týchto Maďarov, ktoré pri kontakte s vrahmi mohli používať.

Televízia JOJ kontaktovala aj maďarskú políciu. "V rámci medzinárodnej spolupráce úkony vykonali zásahové jednotky maďarskej polície. Pre ďalšie informácie už kontaktujte slovenské vyšetrovacie orgány," uviedla vo svojom stanovisku maďarská polícia. 

Informácie týkajúce sa maďarskej stopy nekomentuje ani špeciálna prokuratúra. "Vo veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa koná, preto v súčasnosti nebudeme poskytovať žiadne informácie ani komentovať žiadne informácie, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Televízia JOJ má k dispozícii rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu o vzatí do väzby štyroch obvinených z vraždy Jána Kuciaka. Vyplýva z neho, že Tomáš S. a jeho bratranec, chceli po vražde viac peňazí. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy