Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nekonečný príbeh nemocnice. Stále nie je jasný dátum búrania ani výstavby
Zdielať na

Nekonečný príbeh nemocnice. Stále nie je jasný dátum búrania ani výstavby

BRATISLAVA / Nekonečný príbeh novej nemocnice v Bratislave zďaleka nekončí. A to napriek optimistickým plánom vedenia ministerstva zdravotníctva. To, že nevieme ako má vlastne nová nemocnica vyzerať, je len jeden problém. Tým druhým je zbúranie skeletu, ktorý roky chátra.

Súťaž na búracie práce na rozostavanej nemocnici Rázsochy vypísali ešte začiatkom roka. Podľa informácií televízie JOJ je už aj vybratý víťaz, súťaž ale stále nie je uzavretá. Úrad pre verejné obstarávanie rieši námietky. Jednu vybavili v júni a vyzeralo to optimisticky, že koncom leta sa začnú búracie práce. Nič sa nepohlo. 

V septembri sa táto otázka dostala na stôl ministerstva zdravotníctva opäť. Ministerka Andrea Kalavská vtedy odpovedala: "Momentálne je tam jedna námietka, ktorú vyhodnocujú na Úrade pre verejné obstarávanie. Ak všetko dobre pôjde, dúfame, že búracie práce začnú na jeseň alebo začiatkom zimy," uviedla v septembri ministerka.  Hovorí sa o sume viac ako 17,5 milióna eur.

Vyzerá to ale tak, že sa proces búrania zase posunie. Úrad pre verejné obstarávanie má na stole totiž ďalšiu námietku. Reťazenie námietok ale komplikuje proces. Úrad na verejné obstarávanie má na vyriešenie námietky tridsať dní. "Revízny postup má oprávnenie využiť každý uchádzač, ktorý sa cíti dotknutý. Preto teraz nie je možné určiť presný termín, kedy bude zmluva s úspešným uchádzačom uzavretá," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Čo je predmetom námietok, ale na Úrade verejného zdravotníctv povedať nemôžu. V jednom prípade je zrejmé, že jedna z prehratých spoločností namieta víťaznú ponuku, ktorá je vraj najdrahšia. "Z pohľadu na to, aby sa peniaze používali čo najefektívnejšie a teda bola vybratá ponuka, ktorá je maximálne transparentná a s najnižšou cenou, môžeme skonštatovať, že ministerstvo zdravotníctva nastavilo procesy verejného obstarávania správne a transparentne," dodala hovorkyňa ministerstva. 

Kedy začnú búracie práce, je nejasné. Dôvodom je, že sa účastníci konania s námietkami môžu obrátiť na Úrad verejného obstarávania opakovane. Ministerstvo môže zmluvu podpísať až vtedy, keď úrad nebude mať žiadne námietky na stole. "Dve dekády hľadáme, kde je asi dobre nastavený zákon. Aby bolo relatívne jednoduché, keď sa chcete oprávnene sťažovať, aby bolo jednoduché podať námietku. Na druhej strane, aby to nebrzdilo celý proces aj pre zadávateľa," uviedol Gabriel Šípoš z Transparency International. 

Zlepšiť podmienky by mal nový zákon, ktorý poslanci schválili 16. októbra a čaká na podpis od prezidenta. "Aj tieto opatrenia prispejú k zásadnému zrýchleniu konania o námietkach," uviedla Jana Zvončeková, hovorkyňa Úradu pre verejné obstarávanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy