Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Andrej Kiska zavítal počas osláv ČSR v Prahe aj na koncert Pražského výberu
Zdielať na

Andrej Kiska zavítal počas osláv ČSR v Prahe aj na koncert Pražského výberu

PRAHA / Prezident Andrej Kiska v nedeľu oslávil v Prahe vznik Československa so štátnikmi, no objavil sa aj na pódiu kapely Pražský výber.

"Andrej Kiska je zrejme dnes jediný politik v bývalom Československu, ktorý môže neplánovane prísť na rockový koncert do Lucerny v Prahe a zažije obrovský aplauz. Pražský výber mu na dve minúty daroval pódium 28.10.2018 o 22:15 hod, po ceste z Pražského hradu na letisko z osláv stého výročia vzniku Československa," napísal nad video prezidenta jeho hovorca Roman Krpelan. 

"Dobrý večer, dobrý večer Praha, dobrý večer Československo," boli prvé slová Kisku na pódiu. "Pred chvíľou som dospieval českú a slovenskú hymnu, a poviem vám, ako to je, mal som nostalgiu. Prežili sme spolu spoločne v jednom štáte úžasné obdobie. Dnes z našich krajín vznikli dva nádherné štáty plné sebavedomých ľudí, úspešných ľudí. Dnes ste tu kvôli hudbe, ja poviem poslednú vetu, Štefánik povedal, že tí, ktorí si myslia, že im slobodu vybojujú iní, si ju možno ani nezaslúžia. Spravme všetko preto, aby aj Česko, aj Slovensko boli najmodernejšími krajinami plné úspešných a sebavedomých ľudí," dodal prezident. 

Predstavitelia Českej republiky i Slovenska si v nedeľu Prahe pripomenuli 100. výročie vzniku Československej republiky. Predpoludním sa pri Národnom pamätníku na pražskom Vítkove zišli na pietnom akte poprední zástupcovia oboch krajín vrátane prezidentov Miloša Zemana a Andreja Kisku či premiérov Andreja Babiša a Petra Pellegriniho. Ako informovali české médiá, politici, predstavitelia cirkvi a armády a vojenskí veteráni položili kvety a vence na hrobe neznámeho vojaka a minútou ticha si spoločne uctili pamiatku padlých vojakov. Pietu, ktorú sprevádzal dážď, za zvuku trúbky ukončili čestné salvy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy