Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
NAKA zasahovala v Michalovciach a v Trebišove. Zadržali podnikateľa Vadalu
Zdielať na

NAKA zasahovala v Michalovciach a v Trebišove. Zadržali podnikateľa Vadalu

MICHALOVCE / Kukláči od skorých ranných hodín vo štvrtok zasahujú v Michalovciach a v Trebišove, kde robili domové prehliadky. Majiteľmi týchto domov sú občania talianského pôvodu, ktorých polícia spája s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Podľa policajného prezidenta došlo k prehliadke 4 domov a 3 iných objektov. Ide o rodinné domy, v ktorých bývajú talianski majitelia. Nakoniec pri razii zadržali sedem ľudí. Medzi nimi aj Antonina Vadala, jeho brata a bratranca. "Sú zadržaní so súhlasom prokurátora, ako podozrivé osoby," vraví Gašpar.

​Razia zároveň prebiehala aj v Trebišove. Keďže išlo o verejné priestranstvá, minimálne jednu ulicu polícia zablokovala, tiež strážia oplotenie. Kukláči podľa informácii z prostredia vyšetrovania zadržali podnikateľa Antonina Vadala, ktorého investigatívny reportér Ján Kuciak niekoľko spomínal vo svojom poslednom článku. Prepojený bol podľa neho na Ficovu štátnu radkyňu Máriu Troškovú.  

Zaistili aj zbrane 

Na mieste zaistili dve guľové zbrane, ktoré sú v legálnej držbe, telefónne a iné komunikačné prostriedky, počítače a listinné dokumenty," informoval policajný prezident Tibor Gašpar. Tiež zdôraznil , že od tejto chvíle úzko spolupracujú s dozorujúcim prokurátorom o tom, aké informácie v súvislosti s vraždou novinára a jeho priateľky je možné médiám poskytnúť.

Dali si načas?

K razii prišlo 70 hodín po tom, čo sa celé Slovensko dozvedelo, že novinára zavraždili. 63 hodín po tom, čo na talianskych podnikateľov prstom ukázal Tom Nicholson. Mnoho ľudí si kladie otázku prečo tak neskoro. "Vykonať zaisťovací úkon znamená najprv ho vedieť zdôvodniť, ja už som to na úvod povedal, že musí sa v ňom na základe trestného poriadku stotožniť najskôr prokurátor a následne sudca," vysvetľoval Gašpar. 

Colný úrad na rovnakom mieste

Taliansky podnikateľ totiž vlastní priestory na priemyselnej ulici v Michalovciach. Práve v týchto priestoroch sídlil colný úrad. To, že is michalovský colný úrad prenajímal priestory u kontroverzného Taliana dokazuje zmluva z roku 2008. Tieto informácie potvrdila aj samotná finančná správa.

Od januára 2012 už colníci sídlia na inej michalovskej adrese. Tri roky však za prenájom priestorov na preclievanie tovaru zo zahraničia platili práve kontroverznému podnikateľovi, ktorý je dnes v rukách polície.

Podľa zosnulého novinára mal práve Vadala väzby na taliansku mafiu. Podľa Kuciaka fungujú na východe Slovenska vo vzájomnej koordinácii zástupcovia štyroch rodín z prostredia talianskej Kalábrie, rodiska 'Ndranghety. Okrem Vadalovcov a Cinnanteovcov ide o rodiny Rodovcov a Catroppovcov. Ich hlavným slovenským biznisom sa stalo poľnohospodárstvo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy