Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
EXKLUZÍVNE: Česká investigatívna novinárka prezradila, na čo Kuciak pred smrťou prišiel
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Česká investigatívna novinárka prezradila, na čo Kuciak pred smrťou prišiel

BRATISLAVA / Pavla Holcová, ktorá s Jánom Kuciakom pracovala, pre TV JOJ uviedla, že so zavraždeným novinárom komunikovala ešte v stredu dopoludnia. Teda pravdepodobne len krátko pred vraždou. Kuciak ju informoval o novom napojení kontroverzných Talianov na istého politika zo Smeru.

Pavla Holcová sa so zavraždeným Jánom Kuciakom po prvýkrát stretla pri práci na článku, pri ktorom potrebovala pomoc zo Slovenska. Ján jej nielen, že pomohol, ale zároveň ju presvedčil o svojich kvalitách. 

Kuciak podľa novinárky využíval vždy otvorené a spoľahlivé zdroje a odovzdával jej kvalitné materiály. Postupne spolu začali pracovať aj na kauze Panama Papers. Posledným prípadom ale, na ktorom spolu robili, bolo práve prepojenie talianskej mafie na slovenských politikov. 

Krátko pred smrťou

Dokonca s ním komunikovala aj krátko pred jeho smrťou. "Komunikovala som s ním v stredu popoludní, kedy mi vlastne poslal novú informáciu, že došlo na napojenie ďalšieho politika zo strany Smer na týchto Talianov. Inak sme spolu komunikovali cez zabezpečené kanály, všetko bolo šifrované,"  hovorí Holcová. Toto zistenie, podľa nej, nebolo nič tak závažné, čo by celú kauzu zvrátilo alebo otočilo niekam inam.

Chýbajúca časť

Meno politika zatiaľ zostáva verejnosti skryté. Odpovedala aj na otázku, či sa chystá článok dokončiť. "Ja sa budem snažiť, respektíve ten článok bol z prevažnej časti už publikovaný, tam v podstate chýbali hlavne už len rozhovory s tými aktérmi, ktorých sa to týkalo a niečo málo ešte - nejaké časti tam chýbali, ale to vám nebudem prezrádzať," dodáva Pavla. 

Česká investigatívna novinárka nechce špekulovať o možných motívoch vraždy. Svoj osobný názor ale má a zatiaľ sa zhoduje aj s oficiálnou verziou. "Ja si myslím, že to určite nebolo nič osobného, on mal tak dobrácku povahu, že nemohol mať nikdy s nikým žiaden konflikt. To si nedokážem predstaviť, ja som osobne presvedčená, že to muselo súvisieť s jeho prácou," povedala nakoniec Holcová. 

Toto je posledný článok novinára Jána Kuciaka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy