Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Polícia pracuje s viacerými verziami o smrti Kuciaka a jeho priateľky. Jedna z nich smeruje k Talianom
Zdielať na

Polícia pracuje s viacerými verziami o smrti Kuciaka a jeho priateľky. Jedna z nich smeruje k Talianom

BRATISLAVA / Už druhý deň sa Slovensko spamätáva zo šokujúcej vraždy mladého novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Stále sa objavujú viac i menej pravdepodobné verzie toho, čo sa v rodinnom dome vo Veľkej Mači udialo. Už druhý deň sa ako o najpravdepodobnejšej verzii hovorí, že za smrťou novinára je jeho práca.

Už v pondelok sa novinár Tom Nicholson otvorene vyjadril, že Ján Kuciak zomrel pre kauzu, o ktorej písal naposledy. Článok ale nestihol zverejniť. Išlo o kauzu talianskych podnikateľov na východe Slovenska, o ktorých Nicholson tvrdí, že boli napojení na taliansku mafiu, a zároveň na slovenské politické špičky. O ich podnikaní v minulosti informovala aj TV JOJ. Talianske rodiny podnikajú na východe Slovenska dlhé roky. Svoje záujmy majú najmä v poľnohospodárstve. To, že sa im darilo ukazovali okázalým spôsobom života. V regióne Zemplína boli známi napríklad luxusnými autami značky Ferarri. Na internete sa dokonca šírilo video z nehody, ktorú mal jeden z Talianov v Budapešti. 

Kým Taliani žili v luxuse, ich zamestnanci sa sťažovali, že nedostávajú výplaty. Taliansky podnikateľ Diego pre TV JOJ pred rokom, akékoľvek obvinenia odmietol. Už od pondelka viaceré médiá spájajú talianskú líniu motívu vraždy práve s Diegom R. a Antoninom V. V utorok sme sa s nimi pokúšali spojiť, no boli nedostupní. Ich mená sa ale spomínali aj na Úrade vlády. "Diego R. v novembri 2017 išiel návrh n podanie obžaloby zo strany NAKA, konkrétne Národnej protikorupčnej jednotky za viaceré skutky súvisiace s korupovaním daňových úradníkov, prípadne úradníkov na iných štátnych orgánov," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Televízii JOJ poskytol rozhovor brat jedného z dvojice spomínaných podnikateľov. Tvrdí, že s bratom nevychádzajú dobre, no je presvedčený, že s vraždou novinára Kuciaka nemá nič spoločné. "My sa s Diegom nerozprávame. Zajtra máme súd. Ale je to úplná somarina. Diego je môj brat, ale to určite neurobil on," uviedol Antonio Roda, brat jedného z dvojice mužov. 

K prípadu sa vyjadril aj veľvyslanec Talianska na Slovensku Gabriele Meucci. "Sme šokovaní touto prízemnou vraždou odvážneho novinára, ktorý bol zabitý spolu so svojou mladou partnerkou takým barbarským spôsobom a v takom mladom veku. Veľmi pozorne sledujeme všetko, čo uvádza tlač. Nemáme však iné informácie, okrem tých, ktoré boli zverejnené," uviedol veľvyslanec. 

V prípade talianskeho smerovania prípadu stále ide iba o jednu z verzií, s ktorou pracuje polícia. V hre sú aj ďalšie. Jednou z nich je tá, v ktorej väčšiu rolu ako novinár mohla zohrať jeho priateľka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy