Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Slovensku súdia členov mafie, chceli sa obohatiť o milióny eur
Zdielať na

Na Slovensku súdia členov mafie, chceli sa obohatiť o milióny eur

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici otvoril pojednávanie, v ktorom obžalobe z falšovania peňazí čelia dvaja cudzinci. Podľa prokurátora ide o členov sicílskej mafie napojených na Cosa Nostru. Muži hľadali na Slovensku schopného tlačiara, ktorý by vedel 20 a 500 eurové bankovky vytlačiť. Do obehu chceli postupne prostredníctvom bánk dostať falzifikáty v hodnote až vyše miliardy eur.

Zločinci mali k dispozícii počítačový program aj hárky s originálnymi ochrannými prvkami. Potrebovali už iba niekoho schopného, kto by falošné eurobankovky vytlačil. Polícia zasiahla, keď Taliani uniesli jedného z českých tlačiarov a snažili sa tak pritlačiť na jeho kolegov, aby zabezpečili výrobu bankoviek.

Obvinenia odmietajú

Päťdesiatdvaročný Sergio a šesťdesiatdeväťročný Salvatore nie sú pritom žiadne neviniatka. Podľa Interpolu boli obaja viac ako 10-krát súdne trestaní. Aj v čase keď ich zadržali po jednom z nich pátral práve Interpol. Obaja Taliani, ktorí majú prepojenie na sicílsku mafiu Cosa Nostra, obžalobu odmietli ako neopodstatnenú.

V čase ich zadržania bolo vyrobených niekoľko skúšobných 20 eurových bankoviek. Originálne hárky na bankovky boli ukradnuté v Taliansku. K dispozícii mali aj autentickú grafiku a vodotlač.

Po etapách mali vypúšťať do obehu milióny falzifikátov, konečná hodnota presahuje miliardu eur. Dvojica cudzincov, ktorých zadržali na benzínovej pumpe Sekule na D2 ešte koncom roka 2014, je už vyše 20 mesiacov vo väzbe.

Výroba na viacero etáp


Podľa prokurátora ide v tomto prípade o mimoriadne vierohodne vyzerajúce falošné bankovky. Falšovatelia mali zámer falošné bankovky vyrábať na viacero etáp, v 80-miliónových sériách, uviedol ďalej prokurátor. Distribuovať ich chceli prostredníctvom domácich a zahraničných bánk. Za tento trestný čin hrozí obvineným až 20-ročné väzenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy