Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nafúkal menej ako promile, ale odmietol krvný test. Skončí pred súdom
Zdielať na
Krimi

Nafúkal menej ako promile, ale odmietol krvný test. Skončí pred súdom

BRATISLAVA / V našom trestnom poriadku existuje nielen prezumpcia neviny, ale aj paragraf, pri ktorom sa uplatňuje opačný princíp, čiže prezumpcia viny. Využíva sa v jednom jedinom prípade.

Vodiči išiel po Gagarinovej ulici v smere do centra mesta. V zákrute na mokrej ceste dostal šmyk a narazil do obrubníka.

Na miesto zakrátko dorazili policajti na niekoľkých autách. Tridsaťročnému vodičovi dali fúkať. Prístroj ukázal najskôr hodnotu 0,43 a potom 0,44 miligramov na liter alkoholu v dychu. V prepočte je to približne 0,92 promile. Po tomto meraní ho policajti chceli poslať na odber krvi. Mladý muž to ale odmietol.

Prezumpcia viny

Práve odmietnutie krvných testov mu spôsobilo problémy. Na krku má totiž obvinenie z ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Pri menej ako jednom promile alkoholu v krvi pritom ide len o priestupok. Trestný čin vodič spácha, až keď si za volant sadne s viac ako jedným promile. Neplatí to ale, ak krvné testy odmietne.

"Ak niekto odmietne krvné testy, odmietne sa podrobiť takémuto druhu vyšetrenia, má sa za to, že má krvi nad 1 promile alkoholu a naplnil skutkovú podstatu trestného činu ohrozovanie pod vplyvom návykovej látky," vysvetľuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Odmietnutie dychovej skúšky

Každý vodič môže odmietnuť dychovú skúšku. Odber krvi alebo iného biologického materiálu ale pre človeka nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo, pre ktoré by ho mohol odmietnuť. Jedine, že by už vopred vedel, že testy preňho nedopadnú dobre. Práve preto automaticky čelí obvineniu z trestného činu.

Na Slovensku platí nulová tolerancia hladiny alkoholu v krvi. Na to by mal myslieť každý vodič.

"Ja odporúčam, keď mám chuť si vypiť, tak si zamknem auto do garáže a zabudnem na to, že existuje auto a keď mám chuť jazdiť, alebo musím jazdiť, tak jednoducho zabudnem na to, že existuje alkohol," odporúča dopravný konzultant Maroš Palesch.

Ak vodič odmietne krvné testy, je podozrivý, že má viac ako jedno promile, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy