Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V domácom väzení by mohlo sedieť ať dvetisíc Slovákov
Zdielať na

V domácom väzení by mohlo sedieť ať dvetisíc Slovákov

BRATISLAVA / Projekt elektronického monitorovania funguje už šesť mesiacov. Jeho cieľom je nielen odbremeniť kamenné väznice, ale aj lepšie ochrániť našu spoločnosť.

Súdy zatiaľ uložili len niekoľko takýchto trestov. "V súčasnosti je monitorovaných 10 osôb. Trest domáceho väzenia spolu so zákazom požívania alkoholických nápojov majú momentálne tri osoby," potvrdil hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Iné zákazy

Okrem trestu domáceho väzenia je možné uložiť aj iné tresty - a to napríklad spomínaný zákaz požívania alkoholických nápojov, ale aj
zákaz priblíženia sa k chránenej osobe či zákaz vstupu do zóny.

Pri treste domáceho väzenia má odsúdený určený režim - z domu môže odísť len do práce a na akékoľvek súkromné aktivity môže zabudnúť. "Treba sa na to pozerať tak, že má viesť riadny život v zmysle zabezpečovania rodiny a chodenia do práce," dodala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Odsúdení sú disciplinovaní

Počas testovacej fázy vyskúšali figuranti v praxi aj rôzne porušenia režimu. Operačné stredisko vedelo okamžite o každom jednom incidente. Reálni odsúdení sú však zatiaľ disciplinovaní.

Systém je však nastavený tak, že monitorovaných môže byť naraz až 2000 osôb. Prví odsúdení sú tak prvými lastovičkami a je teraz na súdoch, v akom rozsahu budú alternatívne tresty s monitorovaním ukladať. "Vždy je potrebné skúmať to, či má monitorovaná osoba predpoklady byť takto sledovaná," dodala Kurilovská.

Pozrite sa, ako funguje projekt elektronického monitorovania v praxi:

Najčítanejšie správy