Jasno
18°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Polícia preveruje niekoľko sobášov, východniarky si v Británi brali Indov
Zdielať na

Polícia preveruje niekoľko sobášov, východniarky si v Británi brali Indov

HUMENNÉ / Niekoľko žien z východného Slovenska si nechalo zaplatiť za to, že sa vydajú za občanov Indie. Zosobášili sa s nimi vo Veľkej Británii. Polícia na prípad uvalila informačné embargo.

Podľa informácií TV JOJ z prostredia vyšetrovania ide o niekoľko žien z Humenného. Manželstvá uzavreli s mužmi z Indie.

Účelové sobáše

Ide o takzvané účelové sobáše, ktoré sú výhodné pre obe strany. Ženy za ne podľa mali zinkasovať niekoľko tisíc libier. Pre občana z Indie je zo zase jednoduchšia cesta k získaniu trvalého alebo prechodného pobytu v Anglicku alebo v inom štáte v rámci Európskej únie. Polícia sa k prípadu zatiaľ nevyjadruje. "Na uvedené otázky nie je možné poskytnúť žiadne informácie," znie v stanovisku Policajného prezídia.

V prípade polícia začala trestné stíhanie vo veci zločinu prevádzačstva. Hrozí zaň až osemročné väzenie.

Tento prípad nie je ojedinelý. Sedemnásťročné dievča z Medzilaboriec sa nútenému sobášu s Pakistancom v Írsku vyhla v poslednej chvíli. "Nútia ju k tomu, aby si zobrala toho Pakistanca," uviedol vtedy otec dievčaťa.

Slovenská polícia okamžite zasiahla a Janu sa podarilo priviesť späť na Slovensko.

Nútili ju k prostitúcii

Aj dvadsaťročné dievča z Kamenej Poruby (okres Vranov nad Topľou) si chcelo zarobiť v Anglicku. "Prišlo auto, ja som do neho nasadla a ponúkli mi prácu v Anglicku, že veľa zarobím," povedala v roku 2014 Jana.

Namiesto toho jej ale zobrali doklady a nútili ju uzavrieť účelové manželstvo. "Tiež ju nútili k prostitúcii s cudzími mužmi, pričom za každého jedného dostala päť libier," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy