Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Súčasťou vyšetrovacieho tímu vraždy Kuciaka a jeho partnerky bude aj šéfredaktor Aktualít a jeho zástupca, tvrdí Kaliňák
Zdielať na

Súčasťou vyšetrovacieho tímu vraždy Kuciaka a jeho partnerky bude aj šéfredaktor Aktualít a jeho zástupca, tvrdí Kaliňák

BRATISLAVA / Na tlačovej konferencii premiéra Roberta Fica, ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara uviedli všetci traja, že sa snažia vyšetrovateľom vytvoriť vhodné podmienky na to, aby sa vražda investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a jeho partnerky doviedla do úspešného konca. Počas tlačovej konferencie bolo na stole položených milión eur, ktoré v pondelok premiér sľúbil tomu, kto relevantnými informáciami prispeje k dolapeniu páchateľov.

"Buď sa zomkneme, budeme spolupracovať, vládna koalícia, opozícia, médiá, aby sme našli páchateľov tejto vraždy, ale aj objednávateľov, ak to tak bolo, alebo budeme svedkami toho, čo sme dnes videli, zneužitia úkladnej vraždy dvoch ľudí na politické ciele," povedal Fico v úvode konferencie. Vyšetrovatelia podľa neho potrebujú pokoj a podporu, nie spochybňovanie a vyhrážky. Ocenil prácu vyšetrovateľov, expertov aj prokurátorov, ktorí podľa neho nespali a ešte dlho spať nebudú. 

"Bolo stretnutie s generálnym prokurátorom, s policajným prezidentom, so špeciálnym prokurátorom, s riaditeľom SIS, aby sme si stanovili spoločné priority a rozdelili úlohy. Stretol som sa so zástupcami vydavateľstva Ringier, do ktorého portfólia patrí portál Aktuality.sk a čaká ma stretnutie so šéfredaktormi najvýznamnejších slovenských médií, aby som s nimi hovoril o tom, že ochrana slobody slova a bezpečnosť novinárov sú našou spoločnou prioritou," povedal Fico. 

Verejnosť podľa neho môže pomôcť k odhaleniu páchateľov vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky. S poukazovaním na milión eur na stole vyzval ľudí, ktorí by o trestnom čine niečo mohli vedieť k tomu, aby prišli na políciu. "Verím, že v spolupráci s verejnosťou je možné dosiahnuť výsledky, na ktoré všetci čakáme," dodal. Fico tiež vyzval, aby nikto nespájal nevinných ľudí s úkladnou vraždou. 

Robert Kaliňák: Robíme kroky, ktoré nie sú úplne štandardné

"Hlavnou úlohou Ministerstva vnútra je vytvoriť adekvátne podmienky pre prácu vyšetrovateľov a celého tímu. Aj preto robíme kroky, ktoré nie sú úplne štandardné. Dohodli sme sa, že súčasťou tímu budú zástupca a šéfredaktor portálu Aktuality.sk. Chceme, aby to bolo v možnej miere transparentné, pretože citlivé informácie musia ostať v istej miere utajené," uviedol minister vnútra Kaliňák. To isté podľa neho platí aj o medzinárodnej spolupráci. Nadviazali sme spoluprácu so susedmi v Českej republike, v Taliansku, ale aj s Europolom.

Tibor Gašpar: Priživovať sa na beštiálnej vražde dvoch ľudí je až politický hyenizmus

V pondelok večer po uzatvorení obhliadky miesta činu sa preniesla činnosť z miesta činu na kriminalisticko-expertízny ústav. Vo večerných hodinách by mali byť hotové analýzy komunikačných prostriedkov. Na zverejnenú linku už bolo prijatých 23 hlásení a prišli e-maily, ktoré vyšetrovatelia preveria."Od pondelka rána prebiehali výsluchy najviac zainteresovaných osôb, ktoré mohli priniesť informácie o tom, čomu sa dotknutý novinár venoval, ak sa držíme verzie, že to súviselo s jeho prácou. Musíme pracovať s viacerými motívmi, kým ich nebudeme vedieť definitívne vylúčiť," uviedol policajný prezident Gašpar. 

Ako uviedol, prípad súvisí a má istý dosah do Českej republiky, súvisí aj s Talianskom a vyšetrovatelia rozširujú spoluprácu aj do zahraničia. Europol ponúkol spoluprácu v oblasti mobilných a počítačových zariadení. Ak to bude potrebné, privolaní budú aj experti z Haagu. "Chcem vyzvať osoby, ktoré sa na skutku podieľali vo forme pomoci, možno organizovania, možno ako páchatelia, ak majú pocit, že by bolo vhodné prísť a komunikovať a začať využívať aj odklony trestného konania, ktoré umožňujú možno zváženie inej trestnej sadzby alebo inej úľavy v zmysle zákona, tak ich vyzývam, aby tak urobili čím skôr," vyzval Gašpar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy