Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia o talianskej mafii vie. V prípade potreby vypočujú aj štátnu radkyňu Máriu Troškovú
Zdielať na

Polícia o talianskej mafii vie. V prípade potreby vypočujú aj štátnu radkyňu Máriu Troškovú

BRATISLAVA / V súvislosti s prípadom vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky sa v pondelok objavili informácie o tom, že spolu s ďalšími novinármi pracoval Kuciak na téme talianskej mafie. Policajný prezident Tibor Gašpar v relácii Braňo Závodský naživo uviedol, že osoby označované ako talianska mafia nie sú pre políciu tabu a osobám talianskeho pôvodu žijúcich na východnom Slovensku, ktoré majú problémy so zákonom sa polícia venuje už dlhšie roky. V prípade niektorých osôb bol podaný aj návrh na podanie obžaloby.

V priebehu pondelka priniesol Denník N rozhovor s investigatívnym novinárom Tomom Nicholsonom. Ten v ňom tvrdí, že spolu s nebohým novinárom Kuciakom pracovali na téme talianskej mafie s dosahom na Slovensko. "Išlo o podozrenie, že kradnú eurofondy a posielajú ich naspäť do Talianska. Neviem, čo stálo Jána život, ale dám ruku do ohňa, že to bolo toto," povedal Nicholson v rozhovore. Podľa Nicholsona o tejto téme spolu s nebohým novinárom komunikovali ešte minulý týždeň. Hovorili o prepojení talianskych podnikateľov z východného slovenska na mafiánsku skupinu Ndragheta z Kalábrie, s kontaktami na slovenských politikov. 

"Zaoberáme sa osobami, ktoré mohli byť označené ako talianska mafia. To čo by malo byť v tom článku nebolo pre políciu tabu. Voči niektorým osobám boli v novembri podané návrhy na podanie obžaloby za korupčné trestné činy," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar v relácii Braňo Závodský naživo v rádiu Expres. Gašpar naznačil, že osoby, ktoré sú označované ako talianska mafia sú osoby, na ktorých polícia už dlhšiu dobu pracuje. "Jeden z výsledkov je, že voči niektorým osobám boli v novembri podané návrhy na podanie obžaloby za korupčnú trestnú činnosť v súčinnosti s ďalšími osobami zo štátnej správy, z daňovej správy, z pozemkových štátnych inštitúcií," dodal.

Policajný prezident uviedol, že polícia sa snaží už niekoľko hodín kontaktovať Toma Nicholsona, no keďže žije v Kanade, je to trochu problém. "Vypočuli sme rad novinárov, dokonca aj zo zahraničia, ktorí majú prísť a povedať na základe čoho je to prepojenie," uviedol. Gašpar uviedol, že polícia už vypočula Mariána Kočnera a Ladislava Bašternáka. Vypočutá bude v prípade potreby aj štátna radkyňa Mária Trošková. 

Vyšetrovatelia vypočuli už okolo 23 osôb ako svedkov. Pracujú s viacerými verziami a spolupracujú s medzinárodnými inštitúciami. Podľa Tibora Gašpara vedú stopy aj do Českej republiky. Najsilnejšou je ale takzvaná talianska stopa, na ktorú upozornil novinár Tom Nicholson. Podľa informácií ide o ľudí s väzbami na taliansku mafiu, ktorí na Slovensku podnikajú v poľnohospodárstve a údajne zneužívajú eurofondy. Ide najmä o dve mená, ktoré sú dobre známe najmä na východe Slovenska. "Na Diega R. v novembri 2017 dali návrh na podanie obžaloby zo strany NAKA , konkrétne z protikorupčnej jednotky, a to v súvislosti s korumpovaním štátnych úradníkov," uviedol na ich adresu Gašpar.

Reportáže o aktivitách talianskych agropodnikateľov sme vysielali aj v našom spravodajstve. Naposledy na jeseň roka 2016, keď sa ozvali nespokojní zamestnanci. Po pár dňoch sa pridal aj ďalší nespokojný pracovník, ktorý hovoril nielen o meškajúcich výplatách, ale aj vyložene nekalých praktikách.

O prepojeniach talianskych agropodnikateľov s ľuďmi blízkymi strane SMER a vláde písal už v roku 2016 týždenník Plus7dni. Podľa jeho zistení súčasná zamestnankyňa Úradu vlády, Mária Trošková podnikala spolu s jedným z nich. Väzby naňho údajne mal aj súčasný riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti štátu Úradu vlády, bývalý poslanec Národnej rady Viliam Jasaň.

​V prípade vyšetrovania vraždy prichádzajú prvé výsledky z kriminalistických expertíz. Polícia vyhodnocuje obrazovo-zvukové záznamy z kamier, ktoré patria samospráve, získavajú záznamy aj od občanov. V pondelok sa objavili informácie o tom, že by sa na mieste vraždy mali objaviť náboje. "Nešlo o žiadne rituálne vyskladanie nábojníc okolo obetí. Sú tam nejaké nábojnice, ktoré sú prirodzeným spôsobom vyvrhnuté zbraňou, ale boli nájdené aj nevystrelené náboje, ktoré mohli byť pri prebíjaní zbrane vyhodené na podlahu," uviedol Gašpar. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy