Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Süddeutsche Zeitung: Ak Kuciakovu smrť neobjasnia, budeme si musieť na takéto vraždy zvykať
Zdielať na

Süddeutsche Zeitung: Ak Kuciakovu smrť neobjasnia, budeme si musieť na takéto vraždy zvykať

BRATISLAVA / Vraždy novinárov nesmie Európa pripustiť, napísal po násilnej smrti slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Slovensko podľa neho musí ukázať, že takéto zločiny netrpí.

"Uprostred Európskej únie bol zavraždený investigatívny novinár - je to druhá vražda novinára v krátkej dobe. Tentoraz to zasiahlo slovenské kolegu Jána Kuciaka a jeho partnerku," uviedol denník, ktorý pripomenul, že v októbri bola na Malte zavraždená novinárka Daphne Caruan Galizi.

"Slovenská politika teraz musí ukázať, že takéto zločiny netrpí. Musí so všetkým odhodlaním priviesť páchateľa k zodpovednosti. V krajine, v ktorej sa ako šéf vlády, tak jeden z ministrov opovržlivo vyjadrili o investigatívnych novinároch, to bohužiaľ nie je samozrejmé," je presvedčený nemecký denník.

Úlohou Nemecka i celej Európy musia podľa denníka byť to, aby dohliadli na vyšetrenie oboch posledných vrážd európskych novinárov. "Ak sa nepodarí ich objasniť, je potrebné sa obávať, že si čoskoro budeme musieť zvykať na vraždy nepohodlných novinárok a novinárov. Uprostred Európy," uzatvára denník.

Nutnosť prípad rýchlo vyšetriť zdôrazňuje tiež šéf nemeckej pobočky organizácie Reportéri bez hraníc Christian Mihr, ktorého cituje denník Die Welt. Podľa Mihru je nutné zistiť, ako k vražde vôbec mohlo dôjsť, keď už pred niekoľkými mesiacmi Kuciak čelil vyhrážkam.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy