Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prišla sa do Indonézie potápať. Namiesto čistého a priezračného mora ju čakali plasty
Zdielať na

Prišla sa do Indonézie potápať. Namiesto čistého a priezračného mora ju čakali plasty

JAKARTA / Oceány zaplavuje odpad. Presvedčila sa o tom turistka Lauren Jubb, ktorá sa prišla potápať na indonézsky ostrov Nusa Lembongan. Ten je popisovaný ako čistý a pokojný a na sto honov vzdialený hektickému tempu, ktoré vládne na neďalekom Bali. Namiesto čistého a priezračného mora sa ale potopila do vôd plných plastov, informovala agentúra Newsflare.

Popularita ostrova podľa agentúry v poslednej dobe výrazne rastie, Jubb bola zhrozená, keď zistila, aké veľké množstvo odpadkov sa v mori nachádza. Video, ktoré pod vodou zaobstarala, dokumentuje najmä plastové vrecká alebo aj zvyšky škatúľ, medzi ktorými plávajú morské živočíchy. "Urobili sme si zastávku na Manta Point, čo je nádherné miesto. Pod vodou sme videli plávať veľké manty a všetko vyzeralo tak čarovne," tvrdí turistka.

Keď sa však ponorili pod hladinu, nemalo to s krásou nič spoločné. "V živote som nebola tak šokovaná, ako keď som videla to množstvo plastového odpadu, čo plávalo v mori," povedala Jubb. "A tí nádherní tvorovia preplávali neporiadkom, ktorý sme vytvorili my, ľudia. Manty mali plastové vrecká okolo tlám aj po tele a hľadali medzi tým odpadom potravu," dodala.

Znečistenie mora je v Indonézii veľkým problémom. Krajina si predsavzala, že do roku 2025 zníži množstvo plastového odpadu o 70 percent. Závažná je situácia predovšetkým na Bali, kde more vyplavuje odpad na pláže a kde bol kvôli tomu vyhlásený stav pohotovosti. 

Plastový odpad je ale problémom aj ďalších morí. Plastové častice našli vedci v telách takmer troch štvrtín rýb, ktoré žijú v hlbinách oceánu. Uviedla to štúdia, ktorá vychádza z prieskumu 233 rýb vylovených v severovýchodnej časti Atlantiku v hĺbke až 600 metrov, publikovaná vydavateľstvom Frontiers in Marine Science.

Mnohé ryby prehltli aj niekoľko drobných častí plastu a napríklad v žalúdku 4,5 cm dlhé rybky z čeľade lampovníkovitých vedci objavili 13 kúskov. Celkovo bolo vo vnútornostiach rýb nájdených 452 úlomkov plastov, a teda v priemere 1,8 kus na rybu.

Kontaminácia môže predstavovať hrozbu aj pre ľudské zdravie

Vedci zistili, že plast prehltlo 73 percent rýb, čo je jeden z najväčších ohlásených výskytov vo svete. Skúmané druhy sú dôležitým zdrojom potravy pre mnoho veľkých dravcov, ako sú delfíny, tulene, tuniaky a morské vtáky. Kontaminácia môže predstavovať hrozbu aj pre ľudské zdravie, pretože sa dostáva do potravinového reťazca. Ryby vstrebali tiež znečisťujúce chemikálie, ktoré sa na plasty buď nalepili v mori, alebo pochádzajú už z výroby.

Vedci preskúmali takisto povrchovú vodu Atlantického oceánu, z testov 2 400 litrov zistili koncentráciu 14 kúskov plastov na 100 litrov vody. Plasty nájdené v rybách boli veľmi podobné tým v povrchových vodách. Deväťdesiatosem percent mikroplastu v rybách a 99 percent plastov objavených vo vzorkách vody bolo klasifikované ako vlákna, zvyšok tvoria sploštené časti plastických hmôt.

Pozrite si video, ktoré Lauren Jubb vyhotovila pod hladinou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy