Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V Grécku odstupuje minister hospodárstva. Jeho žena neoprávnene poberala finančnú podporu
Zdielať na

V Grécku odstupuje minister hospodárstva. Jeho žena neoprávnene poberala finančnú podporu

ATÉNY / Grécky minister hospodárstva a rozvoja Dimitris Papadimitriou odstúpil. Podľa agentúry Reuters to oznámil jeden z ministrových poradcov. Papadimitriou podal demisiu potom, čo premiér Alexis Tsipras v pondelok odvolal jeho manželku z funkcie námestníčky ministerky práce pre to, že neoprávnene poberala finančnú podporu na bývanie.

Papadimitriou podľa citovaného činiteľa rezignoval hneď v pondelok v noci po odvolaní svojej ženy. "Komunikoval s predsedom vlády a oznámil mu, že tak robí kvôli politickej citlivosti" problému okolo manželky, povedal zdroj Reuters z ministerstva hospodárstva. Dodal, že Tsipras demisiu prijal.

Papadimitriuova žena Rania Antonopuluová musela z funkcie odísť potom, čo vyšlo najavo, že poberala príspevok na bývanie, hoci v oblasti Atén vlastní nehnuteľnosť. Podľa webu gréckeho denníka Preto Thema si tak za takmer dva roky prilepšila na 23 000 eur.

Antonopuluová, ktorá pred príchodom do vlády v januári roku 2015 pracovala vo výskume v Spojených štátoch, sa bránila tvrdením, že iba využila platného zákona z roku 1994. Ten námestníkom a ministrom, ktorí nie sú z hlavného mesta, umožňuje brať podporu na nájom.

Pre Tsiprasa, ktorý po volebnom víťazstve v roku 2015 sľuboval, že nová vláda skoncuje s hamižnými zvykmi svojich predchodcov, ale táto aféra predstavovala vážnu nepríjemnosť. Vládnuca ľavicová formácie SYRIZA značne zaostáva vo volebných preferenciách za opozičnými konzervatívcami, ktorí majú veľkú šancu budúce voľby vyhrať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy