Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Taliani tvrdia, že Slovákov varovali. Policajný prezident to poprel
Zdielať na

Taliani tvrdia, že Slovákov varovali. Policajný prezident to poprel

BRATISLAVA / Talianska prokuratúra Slovensko už pred časom varovala pred kalábrijskou mafiou. Tvrdia to minimálne dvaja tamojší prokurátori. Naše orgány údajne upozornili aj na podnikateľov, ktorých vo štvrtok pozatýkali v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka.

Talianski prokurátori tvrdia, že slovenské bezpečnostné zložky už v minulosti varovali pred tým, že na našom území sa usídlila ´Ndrangehta. A kým kalábrijský prokurátor Gaetano Paci hovorí, že jeho informácie smerovali priamo k podnikateľom, ktorých zatkli včera v Trebišove a Michalovciach, jeho kolega Franco Roberti zašiel ešte ďalej: "Varovali sme orgány v Bratislave, no bohužiaľ nás nebrali na vedomie."

"Tá informácia sem prišla a my chceme vedieť presný deň a hodinu, kedy talianska polícia povedala, že pozor, máte tam mafiu," uviedol Igor Matovič.

Na reakciu policajného prezídia na tieto závažné vyjadrenia sme čakali do 19:00. Potom na facebooku zverejnil video, na ktorom tvrdí, že každá spolupráca s Talianmi sa začínala z iniciatívy slovenskej strany. "Mali sme záujem o informácie, my sme ich žiadali cez Interpol. Máme tu niekoľko právnych pomocí, ktoré boli odoslané na vybavenie do Talianska. Bohužiaľ, práve talianska strana niektoré naše požiadavky vybavovala veľmi pomaly," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

"Buď to Taliani poslali nikomu inému, alebo sa to stratilo, alebo pán prezident nehovorí pravdu, alebo nehovoria pravdu Taliani. V každom prípade to robí zlé meno medzinárodnej spolupráci, ktorú veľmi pre boj s organizovaným zločinom potrebujeme," uviedol Andor Sándor, bezpečnostný expert.

Slovenská informačná služba avizovala, že o prípade bude informovať osobitný parlamentný výbor. Generálny prokurátor po hovorkyni odkázal, že informácie, ktoré zazneli z Talianska dá preveriť. Už teraz si z nižších prokuratúr vyžiadali 73 trestných vecí, ktoré súvisia s posledným článkom Jána Kuciaka. "Môžeme zistiť, či Orgány činné v trestnom konaní postupovali zákonne, či bolo urobené dokazovanie tak, ako to ukladá zákon, môžeme sa pozrieť na rozhodnutia súdov," uviedla Andrea Predajňová.

Stopy vedú aj k našim susedom. Podľa českého obchodného registra kúpil koncom roka 2017 Antontino Vadala v Prahe firmu, ktorá sa nachádza na jednej z najlukratívnejších adries v Prahe. České bezpečnostné zložky túto informáciu nechceli potvrdiť ani nijako komentovať.

Vo štvrtok, až štyri dni potom, ako začala polícia hovoriť o talianskej stope v prípade vraždy Jána Kuciaka urobila polícia raziu v dome Antonina Vadala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy