Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Fico sa stretol so zahraničnými novinármi: Kto z nich klame?
Zdielať na

Fico sa stretol so zahraničnými novinármi: Kto z nich klame?

BRATISLAVA / Brutálna vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyvolala odpor a hnev nielen na Slovensku. Žiaľ v ostatnej dobe nešlo o jediný vražedný útok na európskeho novinára, ktorý písal o nepríjemných témach. Aj preto dnes do Bratislavy prišli zástupcovia viacerých svetových novinárskych organizácií, ktorí sa stretli aj s premiérom Ficom. A šéf najväčšieho európskeho vydavateľstva oznámil medzinárodnú spoluprácu na citlivých témach, ktorým sa venoval aj nebohý novinár.

All for Jan, všetci za Jána, to je heslo, pod ktorým ľudia vyjadrujú jednak sústrasť rodine ale aj odhodlanie nenechať sa zastrašiť a to nielen virtuálne. Znamená to okrem iného aj príchod špičkových zahraničných investigatívnych žurnalistov na Slovensko. "Vytvoríme medzinárodnú investigatívnu redakciu priamo tu v Bratislave a budeme ďalej overovať Jánove zistenia," uviedol Mark Dekan, generálny riaditeľ skupiny Axel Springer Ringier.

Mark Dekan hovoril aj o potrebe iného prístupu politikov k novinárom. "Úlohou novinárov je kriticky analyzovať prácu politikov a brať ich na zodpovednosť. Úlohou politikov nie je kritizovať novinárov. Úlohou politika je slúžiť verejnosti najlepším možným spôsobom," dodáva.

Medzinárodný novinársky tím sa nebude venovať len talianskej línii poslednej, nedokončenej reportáže Jána Kuciaka, ale posvieti si aj na jeho ostatné práce z minulosti. "Budeme na tom pracovať tak dlho, ako to bude potrebné. Sme veľmi oddaní tomu, aby sme priviedli pravdu na povrch, spolu s našimi medzinárodnými partnermi," dodáva Dekan.

Požiadali o ospravednenie

Zástupcovia zahraničných médií ale aj Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa v piatok stretli s premiérom Ficom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Na rozdiel od ministra a premiéra, sa po stretnutí vyjadrili slovenským novinárom.

"Ako zástupca OBSE pre slobodu tlače som požiadal premiéra, aby bola prípad plne a transparentne vyšetrený. Rovnako sme povedali, že je veľmi dôležité, aby štátnici a politici vyjadrili podporu tlači. Aby neútočili na investigatívnych žurnalistov. Aby plne rešpektovali novinársku profesiu, ktorá je pod veľmi silným tlakom," uviedol Harlem Désir, zástupca OBSE pre slobodu médií.

"Politici by mali pri vyšetrovaní stáť bokom a mali by nechať úrady pracovať nezávisle. Nežiadali sme odvolanie ministra vnútra. Žiadali sme, aby presvedčili verejnosť, že vyšetrovanie je nezávislé od politiky," hovorí Flutura Kusari, právnička z Európskeho centra pre slobodu tlače a médií.

Premiéra konfrontovali aj s jeho výrokmi o novinároch. "V mene Reportérov bez hraníc som požiadal premiéra a navrhol som mu, aby vyjadril ľútosť nad tým, že sa spolupodieľal na vytvorení zlej klímy pre novinárov na Slovensku," hovorí Christophe Deloire, generálny tajomník organizácie Reportéri bez hraníc.

Fico to poprel

Úrad vlády túto informáciu o niekoľko hodín poprel v tlačovej správe: "Predseda vlády SR Robert Fico oceňuje konštruktívny dialóg s predstaviteľmi zahraničných novinárskych organizácií. Je mu ľúto dezinterpretácie obsahu dnešného stretnutia. Na stretnutí nezaznela výzva na ospravedlnenie sa novinárom za niektoré výroky z minulosti na ich adresu. Rokovanie sa týkalo informácií o krokoch príslušných orgánov s cieľom objasniť túto tragédiu. Zároveň predseda vlády SR požiadal novinárske organizácie o akúkoľvek pomoc pri spoločnom úsilí vypátrať páchateľov."

Telefonicky sme sa spojili s Christophom Deloireom, ktorý si stojí za tým, že premiéra o ospravedlnenie požiadal a to dvakrát. Tu je jeho celá výpoveď:

​E-mailom nám túto verziu potvrdil aj ďalší priamy účastník dnešného stretnutia na úrade vlády, Harlem Désir: "Môžem potvrdiť, že generálny tajomník Reportérov bez hraníc, Christophe Deloire, naozaj vyslovil túto výzvu počas stretnutia s premiérom."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy