Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Maďarič odovzdal prezidentovi svoju demisiu
Zdielať na

Maďarič odovzdal prezidentovi svoju demisiu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister kultúry Marek Maďarič odovzdal prezidentovi svoj abdikačný list. Reaguje tak na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Naďalej však ostáva členom Smeru. Vedenie strany však podľa neho stratilo zmysel pre realitu.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) doručil do rúk prezidenta SR Andreja Kisku abdikačný list. Prezident prijal odchádzajúceho ministra kultúry dnes o 14:00 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Až do menovania nového ministra kultúry ministerstvo vedie Maďarič. Podľa medializovaných informácií premiér Robert Fico navrhuje dočasne poveriť vedením ministerstva kultúry podpredsedu vlády Petra Pellegriniho.

Minister kultúry Marek Maďarič oznámil na tlačovej besede v stredu 28. februára, že podáva demisiu. Informoval, že svoje rozhodnutie najskôr v ten deň ráno oznámil premiérovi a predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi a že v piatok demisiu doručí prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. "Situácia na Slovensku nie je jednoduchá a záleží od koalície s čím predstúpi pred verejnosť. Či tým potvrdí dôveru alebo nepotvrdí," povedal po odovzdaní abdikačného listu Maďarič. 

Podľa neho je už jasné, že k nejakým zmenám vo vláde prísť musí. Nemyslí si to na základe štvrtkovej reči prezidenta, ale hlavne pre to, že za konkrétne zmeny sa postavila jedna z koaličných strán. "Možno keby k zmenám prišlo už minulý týždeň, tak by bola situácia pokojnejšia. Ak nejaké zmeny budú, tak sčasti budú vynútené a mohlo to byť inak," vyjadril svoj názor Maďarič. Či má podľa neho odstúpiť aj minister vnútra Robert Kaliňák reagoval jednoznačne: "Táto zmena je nevyhnutná, keby bola urobená minulý týždeň, tak by to stačilo, či to bude stačiť teraz, neviem," odpovedal. 

Hovoriť o predčasných voľbách je predčasné

"Pokiaľ vládna koalícia nebude reagovať adekvátne, tak verejnosť si ich vynúti," myslí si Maďarič. "Nastávajú dni kedy začnú politické strany rokovať a som zvedavý na výsledky. V politike je veľmi dôležité v správnu chvíľu adekvátne reagovať," dodáva. S prezidentom na túto tému nerokovali. Rozprávali sa o Maďaričovom pôsobení a prehodili pár slov a dnešnej situácii na Slovensku. Prezidentovo vyhlásenie sú podľa neho vážne veci a berie ich veľmi vážne. 

On by o predčasných voľbách ešte nehovoril: "Vláda má dobré výsledky a neuvažoval by som o páde. Nemyslím si, že to je šťastné riešenie a skôr by som riešil nejakú rekonštrukciu," uviedol. "Strana Smer je normálna demokratická strana, a dúfam, že bude naďalej fungovať. A má svoje postavenie na politickej scéne. Moje postavenie k strane má svoj vývoj a túto stranu som nezatratil," zaujal postoj voči strane Smer-SD a dodal: "Nie som zástancom opozície, ktorá je dychtivá po predčasných voľbách."

Strana SaS vyhlásila, že je za predčasné voľby. 

Súvisiace články