Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Fico na Kisku vytiahol stretnutie so Sorosom, ten ho vysvetlil už v septembri
Zdielať na

Fico na Kisku vytiahol stretnutie so Sorosom, ten ho vysvetlil už v septembri

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Fico po hodinovom meškaní začal tlačovú konferenciu, na ktorej sa upriamil na skoršie vyhlásenie prezidenta Kisku. Zároveň uviedol informáciu, že sa prezident v septembri 2017 stretol v New Yorku s investorom Georgom Sorosom. Dožaduje sa odpovede na to, o aké jednanie išlo.

Premiér Robert Fico sa v pondelok na tlačovej konferencii obrátil s otázkou na prezidenta Kisku. Podľa jeho názoru nedeľná reč Andreja Kisku nebola písaná na Slovensku. Podľa neho udalosti po vražde niečo naznačujú. "Prečo hlava štátu 20. septembra 2017 išla na súkromnú pôdu do New Yorku k človeku, ktorý má pochybné meno, George Soros. Pýtam sa jednoznačne, prečo na toto stretnutie nezobral so sebou žiadneho predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí? O čom bolo toto stretnutie?" dožaduje sa vysvetlenia. 

Podľa Roberta Fica je to, čo sa začalo diať po vražde novinára a jeho priateľky pokus o destabilizáciu. Myslí si, že prezidentov prejav bol napísaný v zahraničí. "Postavil sa na stranu opozície, ktorá tvrdí, že sa má v krajine spraviť nejaký prevrat," dodal. Ak má vláda nejaké problémy, vyriešiť si ich vie sama a nepotrebuje na to prezidenta, aby mu hovoril o predčasných voľbách. "Som presvedčený, že prezident netuší o tom, čo hovorí Ústava SR," povedal Fico. 

Útok na demokraciu

Zarazilo ho tiež vyjadrenie Kisku, že "je jedno, aký motív bol na vraždu dvoch mladých ľudí", pretože to odzrkadľuje atmosféru v spoločnosti. "No to teda nie je jedno, aký bol motív. Na tom sakra záleží," rozhneval sa premiér. Ak to súvisí s jeho prácou, ide o útok na demokraciu. Musíme preto dôverovať vyšetrovateľom aj s medzinárodnou pomocou, uviedol. "Očakával by som od neho, že bude upokojovať situáciu. Je to hlava štátu," dodal premiér. 

Pozrite si celú tlačovú konferenciu: 

Kancelária prezidenta poslala stanovisko na vyhlásenie Roberta Fica. "Premiér ignoruje, že sa mu rúca vláda. Dnes doručil demisiu prezidentovi jeho bývalý blízky spolupracovník Marek Maďarič. Jeho dvaja koaliční partneri zvažujú čo ďalej. Odpútavanie pozornosti konšpiračnými teóriami nezbavuje premiéra povinnosti riešiť hlbokú politickú krízu, alebo uvoľniť miesto niekomu, kto to dokáže. Prezident Andrej Kiska začne avizované rozhovory s reprezentantmi parlamentných strán v stredu," napísal v stanovisku hovorca prezidenta Roman Krpelán.

Prezident Andrej Kiska už v septembri na svojom facebooku krátko odôvodnil stretnutia, ktoré absolvoval na svojej ceste v USA. Okrem iných hovoril aj o stretnutí s Georgom Sorosom. "Krátku diskusiu o rómskej problematike sme mali aj s podnikateľom a investorom Georgom Sorosom. Stretnutie inicioval na základe minulotýždňovej titulky v New York Times, kde písali o úspešnom príbehu Rómov v Spišskom Hrhove. Už roky sa jeho nadácia venuje práve rómskej problematike," uviedol Kiska na svojom facebooku 25. septembra 2017.

Pre Hospodárske noviny sa vyjadril aj Soros prostedníctvom svojho hovorcu. "Pokiaľ ide o pripomienky premiéra Fica, pán Soros nehrá žiadnu úlohu v nedávnom prejave prezidenta Kisku ani v nedávnych demonštráciách na Slovensku," píše sa v stanovisku.

Ficove vyjadrenia na adresu stretnutia prezidenta Andreja Kisku s Georgom Sorosom ostro odsúdila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. "Z môjho pohľadu je to atak na tie najnižšie pudy živené konšpiračnými teóriami a pre mňa absolútne neprijateľné pre premiéra demokratickej krajiny," uviedla Žitňanská.

Prejav Fica zdvihol zo stoličky viacerých. Jedným z nich je aj veľvyslanec Slovenskej republiky v Maďarsku Rastislav Káčer. " Hnus a humus v netolerovateľných dávkach," napísal Káčer.

Zareagoval aj štátny tajomník ministerstva obrany. "Hľadanie nepriateľa v zahraničí je neprijateľné a posúva nás to mimo slušnú spoločnosť. A mňa osobne to potvrdzuje v tom, čo som tu pred pár dňami napísal. Toto nie...," uviedol štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák.

Kritikou nešetril ani poslanec za Most-Híd, František Šebej: "Pre mňa je neprijateľné, aby premiér krajiny videl svet v konšpiračných, sprisahaneckých kontúrach a aby toto videnie sveta šíril, keď ide podľa môjho názoru, o zjavný nezmysel."

Soros sa stretol aj s Lajčákom

Fico tvrdí, že Kiska sa stretol so Sorosom v septembri 2017. V roku 2016 sa Andrej Kiska počas svojej návštevy v OSN stretol s Georgom Sorosom aj s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. Fotografiu z ich spoločného stretnutia zverejnila facebookova stránka Permanent Mission of Slovakia to the United Nations. (Stále zastúpenie Slovenskej republiky pri OSN).

fb

Súvisiace články

Najčítanejšie správy