Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenske deti zo sociálne slabších pomerov hviezdili vo Viedni
Zdielať na

Slovenske deti zo sociálne slabších pomerov hviezdili vo Viedni

PLAVECKÝ ŠTVRTOK/VIEDEŇ / Existujú bežné koncertné sály a potom existujú také, ktoré majú vo svete hudby cveng. Jednou z nich je aj viedenský Konzerthaus. A práve tam vrámci takmer 500-členného hudobného a speváckeho telesa prvýkrát vystúpili aj deti zo Slovenska. Viaceré z nich pritom pochádzajú z ťažkých životných podmienok.

Slová ako iné, divné, neprispôsobivé počúvajú deti zo sociálne slabších pomerov príliš často. Pritom stačí venovať sa im. V Plaveckom štvrtku sa deti venujú hudbe spôsobom, ktorý pozitívne vplýva na ich celkový školský výkon. "Deti, ktoré majú problém sústrediť sa dlhšie než 3 minúty a ten náš program ich dokáže tak nakopnúť, naladiť, tak pracuje s ich pozornosťou, že deti nacvičia program v 6. jazykoch za 3 mesiace, na špičkovej úrovni," hovorí riaditeľ občianskeho združenia Marek Kapusta. 

Trpezlivé vedenie

Kam sa až môžu dostať deti, ak sa im venuje dostatočná pozornosť a trpezlivé vedenie? Napríklad aj zo základnej školy v Plaveckom štvrtku do jednej z najprestížnejších koncertných sál, Wiener Konzerthaus. Viac ako 450 vystupujúcich spája láska k hudbe.

Pestrá kombinácia

Program hudobnej výchovy nacvičuje vo všetkých zboroch a súboroch rovnaký repertoár, takže sa deti potom vedia rýchlo zosúladiť. Zo Slovenska prišli do Viedne deti z Detvy, Bratislavy a Plaveckého štvrtka. "Sme na troch miestach, ale tvoríme jeden zbor, deti z rôznych prostredí," vysvetľuje Kapusta. 

"Je to naozaj pestrá kombinácia detí. Okrem detí, ktoré prišli priamo zo Slovenska, tu máme deti z Rakúska, ktoré pochádzajú z rôznych krajín. Ale našim hlavným dorozumievacím jazykom je hudba," vraví hudobný riaditeľ programu Andy Ikochea Ikochea. A pyšní sú aj rodičia. 

Na Slovensku máme šikovných nielen malých hudobníkov a spevákov, ale aj tanečníkov: 

Súvisiace články