Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Most-Híd sa zúčastní rokovania s prezidentom. Nevylučujú ani rekonštrukciu vlády
Zdielať na

Most-Híd sa zúčastní rokovania s prezidentom. Nevylučujú ani rekonštrukciu vlády

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podľa informácií Denníka N môžu ministra Kaliňáka od demisie deliť len jeden, dva alebo tri dni. Napriek tomu, že Robert Fico považuje odchod ministra vnútra za najvyššiu možnú obeť, konečné rozhodnutie má padnúť už v prvej polovici týždňa. Strana Most-Híd sa vo svojom stanovisku priklonila k rokovaniam, ktoré iniciuje prezident, nevylučujú ale ani rekonštrukciu vlády.

S informáciou o možnom blížiacom sa konci Roberta Kaliňáka v pozícii ministra vnútra prišiel Denník N, ktorý sa odvolával na zdroj z vedenia strany. Napriek tomu, že premiér Robert Fico to zatiaľ odmieta, niektorí v strane Smer-SD považujú odstúpenie Kaliňáka za pravdepodobné. V strane majú o súčasnej situácii rokovať v pondelok aj v utorok. Premiér podľa informácií, ktorými disponuje Denník N nemieni okrem Kaliňáka pristúpiť na ďalšie výmeny v strane. 

Napriek tomu, že mal premiér v nedeľu dve vystúpenia so svojimi prejavmi, ani v jednom nespomenul, ani sa nijako konkrétne nevyjadril k pozícii ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Tak ako doteraz zdôrazňoval to, že prioritou pre neho aj pre stranu je vyriešenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. 

O čosi konkrétnejšie sa vyjadroval prezident Kiska, ktorý vo svojom prejave navrhol dve riešenia. Prvým je rekonštrukcia vlády, druhým predčasné voľby. Prezident tiež avizoval stretnutia a dialógy s predsedami politických strán, na ktorých sa chce rozprávať o tom, ako lídri strán vidia budúcnosť Slovenska po situácii, ktorá v krajine nastala. 

Zatiaľ čo opozičné strany sa ku prezidentovmu prejavu postavili súhlasne a mnohé z nich vyjadrili podporu predčasným voľbám, koaliční lídri takú ochotu neprejavili. Jedna z opozičných strán, Most- Híd, sa ale predsa len vyjadrila za rekonštrukciu vlády. "Strana Most-Híd sa zúčastní na rokovaniach, ktoré inicioval pán prezident. K riešeniam, ktoré navrhol je ale potrebné nájsť väčšinovú alebo ústavnú podporu v parlamente, a tá zatiaľ na stole nie je," uvádza strana Most-Híd s tým, že je na mieste pomenovať aj možnosť, pri ktorej novú väčšinu nie je nutné hľadať, a tou možnosťou je rekonštrukcia tejto vlády. "Túto našu požiadavku smerom k našim partnerom sme jasne naformulovali už cez týždeň. Zároveň sme spustili aj vnútrostranícky proces na úrovni okresov, ktorý uzavrieme na rokovaní Republikovej rady v pondelok 12. marca," uvádza sa v stanovisku. V Moste-Híd prevláda názor, že by mal odísť minister vnútra Robert Kaliňák.

Strana Most-Híd vníma obrovské napätie v spoločnosti a je presvedčená o tom, že je nutné naň reagovať. Ako uvádzajú predstavitelia strany v stanovisku: "Vyzývame všetky politické strany, aby neeskalovali ďalej napätie a hľadali kroky k upokojeniu situácie." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy