Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tibor Gašpar manipuloval vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka, tvrdí Nicholsonová
Zdielať na

Tibor Gašpar manipuloval vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka, tvrdí Nicholsonová

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V relácii O 5 minút 12 diskutovala podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová a minister vnútra Robert Kaliňák. Podpredsedníčka parlamentu uviedla, že má potvrdené informácie o tom, že Tibor Gašpar zasahoval do vyšetrovania tým, že neposunul informácie o tom, čo sa našlo na mieste činu policajným viceprezidentom. Podľa Kaliňáka podpredsedníčka parlamentu zavádza a klame.

Podľa poslankyne v prípade existujú dôvodné podozrenia z manipulácie vyšetrovania. Podľa nej totiž jeden z trojice policajných viceprezidentov potvrdil, že na popud policajného prezidenta Tibora Gašpara neboli viceprezidenti informovaní o zisteniach z miesta činu. "Mám potvrdenú informáciu o tom, ako Gašpar zasahoval do vyšetrovania. V tomto prípade na priamy príkaz Tibora Gašpara neboli informovaní viceprezidenti policajného zboru o tom, čo bolo nájdené na mieste činu. Považujem to za hrubé manipulovanie vyšetrovania hneď od začiatku," uviedla Nicholsonová s otázkou, ako si to mohol policajný prezident Gašpar. 

Minister vnútra Robert Kaliňák ale jej tvrdenia označil za klamstvo. Podľa neho nemáme troch viceprezidentov. "Tie informácie nemám ani ja. Všetko čo hovorí pani Nicholsonová nie je pravda," reagoval Kaliňák.  

Na Nicholsonovej výroky reagoval aj policajný prezident vo forme vyhlásenia komunikačného oddelenia Policajného prezídia. "Nehorázne klamstvá pani Ďuriš Nicholsonovej, ktoré odzneli v dnešnej relácii na RTVS považuje prezident Policajného zboru za politický hyenizmus a dôrazne sa voči nim ohradzuje. Žiadny príkaz neinformovať viceprezidentov Policajného zboru, v prípade dvojnásobnej vraždy, nevydal a tvrdenia pani poslankyne sú absolútne nepravdivé a majú za cieľ opäť len zavádzať verejnosť. Sú v rade mnohých klamstiev z ostatných dní o činnosti polície na tomto prípade, ktorých cieľom je vyvolať nedôveru v činnosť polície, pošpiniť osobu prezidenta Policajného zboru, ako aj zatiahnuť osobu prezidenta Policajného zboru do politického súboja," uvádza sa v stanovisku Prezídia Policajného zboru.  

Viceprezidenti Nicholsonovú nepoznajú

TV JOJ sa podarilo získať reakcie viceprezidentov policajného zboru. "Ja som dostal SMS asi 10 minút po tom ako bol oficiálne otvorený dom. Vzápätí som dostal dodatok o koho ide, bol som informovaní okamžite," povedal viceprezident Ľubomír Ábel. 

"Nepoznám poslankyňu Nicholsonovú, nikdy som sa s ňou nestretol ani som sa s ňou nerozprával. Nebudem sa vyjadrovať, aby to nemalo vplyv na priebeh vyšetrovania" povedal vidceprezident Martin Krčmárik. "Podpredsedníčku Nicholsonovú som nikdy nestretol, nikdy som sa s ňou nerozprával, nepoznám ju a zvyšok komentovať nebudem, práve preto, aby som nijakým spôsobom neovplyvnil ani neohrozil vyšetrovanie, ktoré prebieha," povedal tretí viceprezident Jaroslav Málik.

"To čo sa deje je väčšie ako Robert Kaliňák, Mária Trošková alebo Viliam Jasaň," povedala Lucia Ďuriš Nicholsonová. Vyšetrenie vraždy podľa Nicholsonovej nie je viazané na funkciu ministra vnútra, ktorý tvrdí, že jediné, čo ho zaujíma je vyšetrenie dvojnásobnej úkladnej vraždy. Tú by podľa Nicholsonovej mal vyšetrovať nezávislý tím. Práve naopak, osoba Roberta Kaliňáka je podľa nej prekážkou k tomu, aby vyšetrovanie prebehlo objektívne. 

Poukázala napríklad na medializovanú prítomnosť šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera na mieste činu. „Čo šéf protikorupčnej jednotky hľadal na mieste dvojnásobnej vraždy?," pýtala sa Nicholsonová pričom poukázala na údajné prepojenie tohto policajta s oligarchom blízkym Smeru. "Je zarážajúce, že minister hovorí pochvalne o tom, že prizýva vyšetrovacie tímy. Podľa mňa je to hanba, je to jeho vizitka," povedala Nicholsonová. 

Vyjadrenia Nicholsonovej označil Kaliňák za absurdné. „Hyenisticky zneužívate smrť mladých ľudí, aby ste si vybavovali politické účty," povedal s tým, že polícia pod vedením Krajmera vzniesla minulú jeseň v piatich skutkoch návrh na podanie obžaloby proti talianskym podnikateľom pôsobiacim na východnom Slovensku. Naopak, podľa ministra to bola pravicová vláda, ktorá odsúhlasila Talianom vratky DPH v hodnote osem miliónov eur a tiež eurofondové dotácie v hodnote 2,5 milióna eur. Minister zopakoval, že jeho stolička je v porovnaní so smrťou mladých ľudí bezvýznamná a kedykoľvek by ju vymenil za ich životy.

"Slovensko sa za 10 rokov stalo bezpečnou krajinou. Toto je exces, ktorý sme nikto nečakali. Toto je exces, s ktorým sa neviem vysporiadať," povedal Kaliňák na záver. Nicholsonová jeho vyjadrenia označila za vrchol cynizmu. Podľa Nicholsonovej práve minister priviedol krajinu do stavu, ktorý umožnil vraždu novinára. Bezpečnostné orgány v prípade talianskej mafie ako aj dvojnásobnej vraždy podľa nej "fatálne zlyhali". Kaliňák je pritom podľa poslankyne sám súčasťou organizovaného zločinu. „ Vy ste skončili," zopakovala v závere diskusie viackrát ministrovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy