Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polícia mohla vo vyšetrovaní pochybiť, tvrdí prokurátor Jaromír Čižnár
Zdielať na

Polícia mohla vo vyšetrovaní pochybiť, tvrdí prokurátor Jaromír Čižnár

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Generálny prokurátor sa v diskusii v relácií V politike vyjadril k otázkam smrti novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na margo jednotlivých verzií smrti týchto mladých ľudí sa vyjadril opatrne, pričom nevylúčil žiadnu z možností.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár priznal, že sa vo svojej dlhoročnej praxi ešte nestretol s podobným prípadom. "Ak sa potvrdí kontext, že prišiel pán Kuciak o život pre prácu, naozaj som sa s podobným prípadom nestretol za 32 rokov svojej praxe," uviedol prokurátor. Zároveň povedal, že orgány musia vyvinúť maximálne úsilie, aby sa podobný incident už nezopakoval a uplatniť prostriedky aj drastickou silou.

"Nepatrím k ľuďom, ktorí sa pri náznaku nejakej teórie, verejne prezentujú. Ako nám potom ľudia majú veriť. Ľudia si môžu myslieť, že si z nich robíme srandu, keď vyjdeme za krátku dobu s tromi rôznymi verziami,"  povedal Čižnár. Začiatkom týždňa sa sa objavili informácie, že by vražda mohla byť motivovaná práve tým, o čom nebohý novinár písal. Z toho dôvodu prokuratúra analyzovala článok a informácie, na ktorých zosnulý novinár pracoval. Celkovo bolo vybraných 73 vecí, ktoré sa overujú. 

Prokuratúra chce preskúmať poznatky o prepojení talianskej mafie na slovenské orgány. "Otázkou zostáva, či sme mali toľko dôkazov, aby sme mohli konať včas, a aby vrámci svojho postavenia mohli úrady konať," tvrdí Čižnár. Prebehne vnútorná inšpekcia o práci viacerých prokurátorov, o ktorej výsledkoch bude Jaromír Čižnár informovať verejnosť. "Nemôžeme vylúčiť pochybenie prokuratúry, kým nie je všetko dôkladne preskúmané," uviedol Čižnár.

Hoci prokurátor uvalil informačné embargo, policajný prezident vystúpil na verejnej tlačovke. Embargo bolo uvalené pre citlivosť témy na vyjadrenia orgánov činných v trestnom konaní, avšak policajný prezident podľa Čižnára nespadá pod tieto orgány, preto si za svoje vystúpenia na verejnosti zodpovedá sám. "Ak prídeme na verejnosť s rôznymi verziami, verejnosť sa môže domnievať, že inštitúcie, ktoré prípad vyšetrujú zlyhávajú alebo dokonca chcú verejnosť zavádzať," uviedol. Prípad je pridelený špeciálnemu prokurátorovi, ktorý informuje generálneho prokurátora o nových zisteniach na dvojdňovej báze. Ohľadom nových informácií ale zatiaľ nechce prokuratúra informovať ani politikov a rovnako ani verejnosť, kým informácie nie sú kompletné. 

Prokurátor nevylúčil ani vraždu v afekte, avšak dodal, že sám by nikdy nezverejnil v akej polohe boli telá a že pri telách sa našli náboje. Pre demokratické ponímanie štátu by podľa prokurátora bolo lepšie, keby sa nepotvrdila verzia, že novinár bol zabitý pre informácie spojené s jeho prácou. "Je nezmysel a morbídne hovoriť o tom, ktorá verzia je lepšia. Pri smrti dvoch mladých ľudí nemôžeme povedať, že niektorá verzia je lepšia," povedal v diskusii pre TA3 Čižnár. Na adresu politikov dodal, že je zvrátené robiť si PR na smrti ľudí a nepomáha to ani vyšetrovaniu, ani verejnej mienke. Jaromír Čižnár zároveň podporuje pochody lebo verí, že ľudia tam idú vyjadriť nesúhlas s udalosťami a že hnusné vraždy nebudú akceptované. Politici by si ale mali dávať pozor, aby svojimi vyjadreniami nerozdúchavali vážne.

Prokurátori nadviazali priami kontakt s talianskymi orgánmi, zameranými na boj proti mafii. Rovnako sa uvažuje o zriadení medzinárodného vyšetrovacieho týmu, kde by boli predbežne slovenskí a minimálne talianski vyšetrovatelia, ale pomôcť by mohli aj iné krajiny. "My máme minimálne päť expertov z Europolu. Máme spoluprácu so Scotland Yardom a FBI," uviedol prokurátor. Ak sú tam títo špecialisti, ktorí sú nezávislí od našich orgánov, tak nepredpokladám, že by si niekto dovolil manipulovať s výsledkami.  

Jaromír Čižmár v diskusii priznal, preveril už aj trestné oznámenie, ktoré podával zavraždený novinár ešte minulý rok pre vyhrážky po tom ako písal o Mariánovi Kočnerovi a predaji bytu v Bonaparte. Generálna prokuratúra sa k prípadu pre pochybenie opäť vráti. Čižnár ale dvakrát zopakoval, že nie je ani zrnko podozrenia, že by toto podanie súviselo s motívom vraždy.

Na záver prokurátor dodal, že verejnosť si zaslúži, aby vedela, čo sa stalo. Odhadnúť čas, kedy budú nejaké relevantné výsledky zverejnené, nie je ale zatiaľ možné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy