Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tehotné Afričanky berú lieky, ktoré zosvetlia pokožku ich deťom. Je to nelegálne
Zdielať na

Tehotné Afričanky berú lieky, ktoré zosvetlia pokožku ich deťom. Je to nelegálne

Archívna reportáž

GHANA / Rozsiahly a rizikový biznis sa rozšíril v okolí Ghany v Afrike. Úrady ženám zakázali, aby si bielili pokožku. Tehotné ženy sa ale rozhodli bieliť ju aspoň svojim nenarodeným deťom, a tak berú látky, ktoré im v tom majú dopomôcť.

V Juhoafrickej republike si zosvetľuje kožu každá tretia černoška, v Nigérii podľa oficiálnych údajov až 77 percent žien. V Sudáne v istom období vysielali reklamu, v ktorej žena začala používať zosvetľujúci krém a po jeho účinku si našla partnera. 

Zosvetľujúcimi masťami sa natierajú ženy v Kongu, v Keni aj v Kamerune. V Togu sa podľa údajov natiera týmito krémami 59 percent žien, v Mali štvrtina žien. V Ghane ale davové šialenstvo dosiahlo nový rozmer. Budúce matky už "bielia" aj svoje nenarodené bábätká. Berú lieky, ktoré im nikto neschválil a dúfajú, že sa im narodí svetlejšie dieťa. 

Tamojší Úrad pre potraviny a liečivá ženy upozornil, že lieky sú ilegálne, netestované a novorodencom môžu spôsobiť viacero vrodených chýb, poškodiť im orgány či končatiny. Mnohí z afrických vedcov navyše obviňujú svojich krajanov, že sa snažia kopírovať západný model krásy. 

Lieky podľa afrických médií vyvolávajú chemické reakcie, ktoré znižujú vylučovanie hormónov, pomocou ktorých pleť dieťaťa tmavne. Do krajiny tieto lieky pašujú vo veľkom. Nie sú známe presné čísla, no podľa úradov sa to dotýka všetkých vrstiev spoločnosti. 

Zosvetľovanie pokožky je v Afrike miliardový biznis

V drogériách, v lekárňach a na trhoch sú rôzne prípravky na zosvetľovanie pokožky. Ghanský lekár Yaba Blay napísal, že odfarbovanie kože nabralo rozmer pandémie. Záujemcovia si dokážu zaobstarať bieliace injekcie, sirupy či pleťové mlieka. Ako uvádza portál IDnes.cz, v Senegale proti bieleniu kože zaviedli kampaň s názvom Čierna je krásna. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy