Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico podal demisiu prezidentovi Kiskovi: Nelúčim sa, buď kľudný
Zdielať na

Fico podal demisiu prezidentovi Kiskovi: Nelúčim sa, buď kľudný

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico vo štvrtok odovzdal svoju rezignáciu na post predsedu slovenskej vlády do rúk prezidenta Andreja Kisku. Prezident demisiu prijal. Hlava štátu zároveň poverila zostavením novej vlády doterajšieho vicepremiéra Petra Pellegriniho. Do zostavenia novej vlády zostáva Fico premiérom v demisii.

"Po dvoch týždňoch medzinárodnej hanby, popierania politickej zodpovednosti a masových protestoch sme opäť na začiatku - pri demisii súčasnej vlády a výmene premiéra," vyjadril sa prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Zároveň otvorene hovorí o tom, že 90 hlasov potrebných na predčasné parlamentné voľby dnes v parlamente, jednoducho nie je: "Neexistuje v Národnej rade Slovenskej republiky väčšina 90 poslancov, ktorá by rozhodla o skrátení volebného obdobia a vyhlásení predčasných volieb."

Vo štvrtok v popoludňajších hodinách priniesol Robert Fico svoju demisiu prezidentovi Slovenskej republiky. Svojimi slovami sa ho snažil upokojiť a uistiť, že s politikou neskončil. "Pán premiér, chcem sa ti poďakovať za dlhoročnú prácu v prospech Slovenska a za to všetko. Za mnohé veci, ktoré si presadil," povedal Ficovi pri odovzdávaní demisie Kiska. "Ale ja nikam neodchádzam, buď kľudný, pán prezident," odpovedal mu Robert Fico. 

Okrem iného vyhlásil, že rozhodnutie zostaviť novú vládu je správnym krokom k stabilite Slovenskej republiky, pretože predčasné parlamentné voľby by žiadnu stabilitu nepriniesli. "Vláda by inak musela byť zostavená z piatich alebo šiestich strán. Z ľudí, ktorí nie sú schopní komunikovať a z ľudí, ktorí sú aj pre Slovensko z určitej miery nebezpeční, pretože ak má niekto protieurópske postoje, najmä v prípade strany SaS, tak to pre Slovenskú republiku určite nie je dobré," vysvetlil svoj postoj. 

​S nomináciou nového premiéra Petra Pellegriniho sa plne stotožňuje a považuje ju za najprirodzenejšiu vec. "Moja úloha bude držať chrbát novému predsedovi vlády. Mojou úlohou ako predsedu sociálnej demokracie bude, aby som tlačil na tie priority, ktoré sú dôležité pre stranu Smer-SD, toto je parlamentná demokracia, ktorá je postavená na princípe politických strán," uviedol. 

Čo bude nasledovať po demisii?

Premiér Fico teda podal demisiu, spolu s ním celá vláda, poverenie na zostavenie novej dostal od prezidenta Peter Pellegrini. Čo bude nasledovať ďalej? "Poverenie na zostavenie vlády znamená, že poverený predpokladaný premiér by mal preukázať väčšinovú podporu v parlamente. Taktiež by mal predložiť mená ostatných členov vlády, pretože môžu byť vymenovaní len na jeho návrh," vysvetľuje ústavný právnik Marián Giba. 

To prvé Peter Pelegrini splnil. Hovorí o 79 podpisoch poslancov, ktorí sú ochotní novú vládu pod jeho vedením podporiť. To druhé, teda predloženie mien ostatných členov vlády, to ho ešte len čaká. Na to nie je žiadna lehota, teoreticky to môže trvať dní, týždne, mesiace...ale zrejme to bude už onedlho. "Kým nie je vymenovaná nová vláda, dovtedy tá, ktorá je v demisii, riadi agendu ministerstiev a pôsobí v úrade," upresňuje Giba. 

Na ťahu je teda teraz Peter Pellegrini, ktorý musí dať dokopy obsadenie ministerstiev - ale hovorí sa, že to budú väčšinou pôvodné mená, s výnimkou ministerstiev vnútra, spravodlivosti a kultúry. Následne prezident novú vládu vymenuje. Teoreticky by mohol mať voči nej svoje výhrady, ale žolíka majú v rukách aj tak poslanci. Tí rozhodnú o tom, či vládny kabinet v danej zostave bude môcť fungovať alebo nie. "Do tridsiatich dní od svojho vymenovania je vláda povinná predstúpiť pred Národnú radu, predložiť program a požiadať o vyslovenie dôvery," dodal na záver Gabi. 

Ak sa teda nevyskytnú nejaké nepredvídateľné udalosti, nová vláda by mala byť pokope už o pár dní, predpokladá sa, že programové vyhlásenie prevezme od súčasnej vlády, takže veľmi rýchlo môže požiadať parlament o vyslovenie dôvery.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy