Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
PREHĽAD: Toto sú najväčšie tragédie roku 2023
Zdielať na

PREHĽAD: Toto sú najväčšie tragédie roku 2023

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Vraždy, zabitia, požiare i podvody neboli v roku 2023 na Slovensku ničím výnimočným. Prinášame vám súhrn tých najväčších tragédií, ktoré sa odohrali v našej krajine v roku 2023.

Január

17. január - Obrovská rodinná tragédia sa stala po novom roku v Michalovciach. Podnikateľ Stanislav najprv zniesol zo sveta svoje dve deti, následne zavraždil manželku a o dva dni po skutku sa v byte, kde ležali mŕtve telá jeho rodiny, zastrelil.

​23. január - Celú noc bojovalo koncom januára takmer 80 hasičov s obrovským požiarom, aký sever Slovenska doposiaľ nezaznamenal. V plameňoch bola hala v Hornom Hričove, v ktorej sa nachádzali batérie z elektrických áut. Škody sa vyšplhali na 180-tisíc eur. Príčina požiaru je doposiaľ neznáma.

​Február

7. február - Milión 300-tisíc eur. To je suma, ktorá zmizla z účtu začiatkom februára v Šarišských Michaľanoch. Zamestnankyňa miestneho úradu sa stala obeťou podvodníka, ktorý jej ponúkal veštecké služby. Keď sa jej peniaze minuli, používala na zaplatenie finančné prostriedky z účtu obce.

10. február - Po zrážke lyžiarov v stredisku vo Veľkej Rači zostal 10. februára len 9-ročný chlapec nehybne ležať na zjazdovke, ktorá je označená čiernou farbou, teda ako najnebezpečnejšia. Jakub, ktorý sa rútil väčšou rýchlosťou zo svahu a zabil malého Alexa, dostal podmienku. Rozsudok je neprávoplatný - prokurátor sa odvolal.

Marec

1.marec - Tento deň policajnej kadetke Miške zmenil navždy život. Po tom, čo ju pedagóg Vladimír Šeparnev počas výcviku vážne postrelil, zostala na vozíku. Sudca mu dal podmienku, no všetky procesné strany sa voči tomuto rozhodnutiu odvolali. Luciu Kurilovskú ako vtedajšiu rektorku akadémie, kde sa incident stal, neskôr odvolali.

18. marec - Viac ako stovka hasičov bojovala v polovici marca takmer 24 hodín s požiarom v historickom centre Banskej Štiavnice. Oheň zničil 7 budov. Banku lásky sa našťastie podarilo zachrániť. Mesto vyhlásilo dobrovoľnú zbierku na opravu.

20. marec - Z bytu na Vyšehradskej ulici v Bratislave vypadli muž a žena s 5-hodinovým rozostupom. Polícia dlhšie nevedela vypátrať, odkiaľ dospelé osoby vyskočili. Po zistení našli v byte žiaľ mŕtve telo dobodaného 9-ročného Šimonka. Čo presne sa v jednej z izieb stalo, polícia stále vyšetruje.

​Najväčšie tragédie roku 2023 (1. časť):

Apríl

26. - 27. apríl - Náhle vyhorenie metánu spôsobilo koncom apríla nešťastie v bani Nováky.
V tom čase pracovalo na smene desať chlapov - ôsmim z nich spôsobili plamene viacnásobné popáleniny.

Máj

15. máj - Mohutný výbuch v polovici mája otriasol trojpodlažným domom v obci Biely Kostol v Trnavskom kraji. Spôsobil ho 41-ročný majiteľ podkrovného bytu. Podľa miestnych mal pre nešťastnú lásku pustiť plyn. V nemocnici skončil aj zranený policajt.

15. máj - Len deň po tejto tragédii autobus plný seniorov narazil do odstaveného kamióna na D2 v smere do Českej republiky. Následkom nehody zomrel náhradný vodič kamiónu a takmer 60 cestujúcich sa zranilo. Doprava bola na niekoľko hodín ochromená.

19.máj - Mariana Kočnera súd oslobodil z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Alenu Zsuzsovú naopak odsúdili na 25 rokov. Podľa senátu ŠTS v Pezinku je vinná z objednávky vraždy Jána Kuciaka a známych prokurátorov. Nepriame dôkazy na odsúdenie Kočnera sudcom nestačili.

​Jún

9. jún - Záplavy na strednom a východnom Slovensku zatopili koncom júna domy. Niekoľko rodín museli evakuovať. Hasiči zároveň odčerpávali vodu z príbytkov i záhrad.

​23. jún - V Rovinke pri Bratislave zachvátili plamene 700 ton plastov a 1500 drevených paliet. Požiar sa v rámci firmy rozšíril do výrobne, skladovej haly a dvoch menších skladov. S ohňom bojovalo viac ako 180 profesionálnych aj dobrovoľných hasičov. Z nich sa osem ľahko zranilo.

29. jún - 36-ročný muž v Dubnici nad Váhom predposledný júnový deň mačetou dosekal o tri roky staršiu ženu, ktorá išla do práce. V osudné ráno si ju psychiatrický pacient počkal pri cyklo chodníku. Obeť bola jeho expriateľka. V minulosti ju prenasledoval a vyhrážal sa jej. K vražde sa nepriznal, no vo väzbe sa pokúsil vziať si život.

​Najväčšie tragédie roku 2023 (2. časť):

Júl

1. júl - 18-ročný mladík v úvode prázdnin podpálil bratislavské gymnázium aj autá vo firme, v ktorej brigádoval. Po výbuchu nakoniec sám prišiel o život. Podľa zistení TV JOJ Benjamín pred svojou smrťou prehral cez online stávkovú kanceláriu desiatky tisíc eur.

August

17. august - Polícia odhalila v polovici augusta v byte telo 62-ročného muža z Humenného, po ktorom pátrali. Obalený bol fóliou a oblepený lepiacou páskou. Synovia žili s mŕtvolou otca v byte niekoľko týždňov. Znalci cudzie zavinenie smrti vylúčili. Vyšetrovanie však naďalej pokračuje.

September

8. september - Začiatkom septembra sa skončilo vyšetrovanie vraždy študenta Daniela Tupého. Mladíka mal podľa polície zavraždiť advokát Adam Puškár, no nemal byť sám. Komplica ale polícia nemá a ani nikoho ďalšieho z vraždy zatiaľ neobvinila. Adam Puškár sa niekoľkokrát pokúšal dostať z väzby a tvrdí, že je nevinný.

11. september - 22-ročnú študentku Soňu, ktorá bola nezvestná 26 hodín, uniesol 10. septembra zdravotnícky záchranár Ivo. Po tom, čo ju nechal pred Antolskou nemocnicou, ho polícia po troch dňoch zadržala. Obvinený je zo zločinu znásilnenia závažnejším spôsobom.

​18. september - Život mladej mamičky vyhasol v Čachticiach po tom, čo si bývalý policajt snažil v byte uvoľniť zaseknutý náboj. Po vystrelení guľovnice mala strela cez dve okná trafiť vodovodnú batériu na umývadle a od nej sa odraziť 30-ročnej žene priamo do hrudníka. 48-ročný muž je stíhaný na slobode a obvinený je z prečinu usmrtenia.

28. september - Krvavú noc zažili koncom septembra obyvatelia bratislavskej Dúbravky. 32-ročný Matej postrelil z okna troch nevinných civilistov, okrem toho zranil policajta a rodičovský byt vyhodil do vzduchu. Útočníka sa do pár minút podarilo zneškodniť. Zastrelil ho mladý policajt.

​Najväčšie tragédie roku 2023 (3. časť):

Október

3.október - V rodinnom dome v Dojči našiel začiatkom októbra 18-ročný syn svoju matku zavraždenú. O život ju mal pripraviť jej o takmer 30 rokov starší ex-manžel. Polícii sa ho podarilo nájsť až po dlhých hodinách pátrania. Po brutálnom čine sa sám zastrelil.

​9. október - Za päť zmarených mladých životov na zastávke Zochova dostal Dušan Dědeček 15 rokov väzenia. Trest si odpykáva vo väznici s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok sa stal právoplatným.

​10. október - Deň po jeho odsúdení postihlo východné Slovensko zemetrasenie, ktoré bolo najsilnejšie od roku 1930. Mimoriadnu situáciu vyhlásili v celom Prešovskom kraji. Najhorší stav bol v Ďapalovciach, kde museli evakuovať 44 ľudí. Po zhodnotení statika museli zbúrať niekoľko domov.

​November

23. november - 15-ročný chlapec skočil zo strechy základnej školy v Parchovanoch koncom novembra.​ Žiak bol obeťou šikany a trpel psychickými problémami. Jeho rodičia podali trestné oznámenie a prostredníctvom petície žiadajú odvolanie riaditeľa školy.

27. november - V Šali zaútočil 23-ročný mladík nožom na svoju rodinu. Bodol svojho 17-ročného brata, mamu aj otca. Stredoškolák útok neprežil, rodičia skončili so zraneniami v nemocnici. Útočník následne spáchal samovraždu.

​December

5. december - Poplach na gymnáziách po celom Slovensku sa uskutočnil deň pred Mikulášom. Školy ráno obsadili policajti v nepriestrelných vestách. Anonym vedeniu poslal výhražný mail, že ak mu nezaplatia milióny eur v kryptomenách, vyvraždí čo najviac ľudí. Tisícky detí preto preventívne zostali doma. NAKA vyšetruje prípad ako terorizmus. Páchateľa policajti stále nezadržali.

5. december - 52-ročný Peter mal v obci Rožňavské Bystré na prízemí rodinného domu zakopať telo svojej vlastnej mamy. Hliadke začiatkom decembra tvrdil, že zomrela po páde zo schodov. Polícia však pracuje aj s verziou, že ju pred rokom zavraždil. Podľa vyšetrovania na pošte niekoľkokrát vybral jej dôchodok.

16. december - Spaľovňu odpadov v Prešove zachvátili v polovici decembra plamene. Desiatky hasičov museli evakuovať ľudí z viacerých okolitých firiem i domácností. Obyvatelia hlásili z miesta niekoľko výbuchov. Únik nebezpečných látok expertíza napokon nepotvrdila.

​Najväčšie tragédie roku 2023 (4. časť):

Súvisiace články

Najčítanejšie správy