Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Súd rozhodol v prípade vraždy Jána Kuciaka: Zsuzsová je vinná, Kočner nie
Zdielať na

Súd rozhodol v prípade vraždy Jána Kuciaka: Zsuzsová je vinná, Kočner nie

PEZINOK / Špecializovaný trestný súd v Pezinku vydal rozsudok v piatok, 19. mája, nad Mariánom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou, ktorí si podľa prokuratúry objednali vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica Martina Kušnírová.

  • Alena Zsuzsová je vinná v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka i v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Dostala úhrnný trest 25 rokov a zaraďuje sa na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. 
  • Dušan Kracina sa odsudzuje na 8 rokov v strednom stupni stráženia s ochrannym psychologickým liečením pre problém s hazardným hráčstvom.
  • V prípade Kočnera v bode 1 súd upúšťa od úhrnného trestu. Jeho 19-ročný trest (za kauzu zmenky) považuje za dostatočný. Kočnerovi zhabali aj muníciu. Obžalovaného Mariána Kočnera oslobodili spod obžaloby v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

Manželia Kuciakovci a Zlatica Kušnírová sú s rozsudkom ŠTS nespokojní. Považujú to za zlyhanie súdu a absentujúcu spravodlivosť. Pojednávaciu miestnosť opustili okamžite po vynesení rozsudku. 

Sklamaný z rozsudku je aj bývalý kolega Jána Kuciaka Marek Vagovič, ktorý Mariana Kočnera v pojednávacej miestnosti označil za "chladného hráča pokra". Investigatívna novinárka z Investigativního centra CZ Pavla Holcová opísala svoje pocity jediným slovom - vyčerpanie. "Neviem si predstaviť, kde by na tieto objednávky vzala Alena Zsuszsová peniaze. Predpokladám, že právni zástupcovia poškodených sa na mieste odvolajú. Toto nie je koniec," uviedla.

​​Alena Zsuzsová sa vzdala posledného slova a ospravedlnila sa z čítania rozsudku. Ani jeden z poškodených prokurátorov. - Maroš Žilinka, Daniel Lipšic a Peter Šufliarsky, sa na vynesení rozsudku nezúčastnili. 

Vypočujte si rozsudok v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy