Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
450. deň na Ukrajine: G7 má v pláne "vyhladovať" ruskú vojnovú mašinériu
Zdielať na

450. deň na Ukrajine: G7 má v pláne "vyhladovať" ruskú vojnovú mašinériu

HIROŠIMA / Lídri krajín skupiny G7 sa v piatok, 19. mája, na summite v japonskej Hirošime dohodli na nových sankciách. Tie podľa nich "vyhladujú" ruskú vojnovú mašinériu, ktorá nebude mať prístup k technológiám, službám a priemyselným produktom G7.

​Nové sankčné opatrenia budú zahŕňať obmedzenia na vývoz položiek, ktoré sú pre Rusko dôležité na bojisku. Okrem toho sa tiež zameriavajú na právnické osoby obvinené z prepravovania materiálu určeného pre Rusko na vojenský front. "Rozšírime naše opatrenia, aby sme zaistili, že vývoz všetkých položiek kritických pre ruskú agresiu... bude obmedzený naprieč všetkým našimi jurisdikciami,“ uvádzajú krajiny G7 v spoločnom vyhlásení. "Vyhladujeme Rusko od technológií, priemyselného vybavenia a služieb G7, ktoré podporujú jeho vojnovú mašinériu," dodali skupina siedmich najsilnejších ekonomík a Európska únia.

Súčasťou G7 sú USA, Japonsko, Nemecko, Británia, Francúzsko, Taliansko a Kanada. Prijatie sankcií oznámili pred začiatkom summitu aj Spojené štáty a Británia, ktorá zakáže dovoz ruských diamantov, hliníka, medi a niklu. Obmedzenie obchodu s ruskými diamantmi s cieľom obmedziť schopnosť Moskvy financovať vojnu voči Ukrajine ohlásila aj Európska únia. Aj skupina G7 sa vo svojom vyhlásení zaviazala, že obmedzí obchod a používanie diamantov, ktoré boli "vyťažené, spracované alebo vyprodukované v Rusku".

Jedným z najväčších kupcov ruských diamant je Belgicko, ktoré je členom EÚ, ale aj Spojené arabské Emiráty či India. Indický premiér Naréndra Módí sa počas víkendu taktiež pripojí k účastníkom summitu v Hirošime. Hlavnou témou trojdňového stretnutia (19. - 21. mája) v Hirošime je vojna na Ukrajine. Lídri G7 majú na summite diskutovať okrem toho aj o mocenských ambíciách Číny v indicko-tichomorskom regióne, situácii vo svetovom hospodárstve a o ochrane klímy.

Tiež oznámili, že zabezpečili, aby Ukrajina mala potrebnú rozpočtovú podporu na tento rok a začiatok roka 2024, keďže obnovili svoj záväzok poskytnúť finančnú a vojenskú podporu Kyjevu v boji proti Rusku. "Dnes podnikáme nové kroky, aby sme zabezpečili, že nelegálna agresia Ruska proti suverénnemu štátu Ukrajina zlyhá, a aby sme podporili ukrajinský ľud v jeho úsilí o spravodlivý mier založený na rešpektovaní medzinárodného práva," uviedli vo vyhlásení lídri G7.

Biden súhlasí s výcvikom ukrajinských pilotov na F-16, stroje prídu neskôr

Americký prezident Joe Biden údajne schválil plán výcviku ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16, ktoré sa vyrábajú v USA. Rozhodnutie o dodaní bojových lietadiel na Ukrajinu má pritom padnúť v priebehu niekoľkých mesiacov. Podľa AP to Biden povedal spojencom v piatok, 19. mája, počas neverejných rozhovorov na summite G7 v Hirošime. Výcvik by mal prebiehať v európskych krajinách. O tom, kto, kedy a koľko stíhačiek F-16 dodá Ukrajine, sa vraj rozhodne počas výcviku.

Informáciu o tom, že Washington nebude brániť spojencom v zaslaní stíhačiek F-16 na Ukrajinu, priniesol ako prvý denník The Washington Post. Ako pokračoval, ukrajinskí predstavitelia už vo februári avizovali, že sa im podarilo do značnej miery presvedčiť Holandsko, aby na Ukrajinu poslalo lietadlá F-16. Na to je však podľa zmluvných podmienok o dodávke týchto stíhačiek vyrobených v USA potrebný súhlas Washingtonu. Podľa britského denníka The Guardian by výcvik pilotov na F-16 mohol trvať najmenej tri mesiace, avšak pravdepodobne až pol alebo trištvrte roka. Kyjev údajne už v súčasnosti vyberá pilotov na výcvik v Británii a zaradil ich na kurzy angličtiny.

Zelenskyj v Džidde: Niektorí arabskí lídri ignorujú hrôzy vojny na Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyčítal niektorým arabským lídrom počas svojho prejavu na summite Ligy arabských štátov (LAŠ) v saudskoarabskej Džidde, že ignorujú hrôzy ruskej vojenskej invázie do jeho krajiny. "Žiaľ, vo svete i tu medzi vami sú takí, ktorí zatvárajú oči pred väznením a nelegálnymi anexiami," povedal Zelenskyj účastníkom summitu. Prekvapivá cesta Zelenského do saudskoarabskej Džiddy na pobreží Červeného mora je prvou cestou ukrajinského prezidenta na Blízky východ od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Jeden z predstaviteľov LAŠ uviedol, že Zelenského na summit pozvala Saudská Arábia, a nie liga samotná. Saudskoarabskí predstavitelia to bezprostredne nekomentovali.

Zelenskyj ďalej poukázal na to, ako vojna na Ukrajine ovplyvnila moslimov na Krymskom polostrove, ktorý Moskva nelegálne anektovala v roku 2014.
"Krym ako prvý trpel v dôsledku ruskej okupácie a doteraz sú represiám na okupovanom Kryme najväčšmi vystavení moslimovia," upozornil. Zelenskyj sa tiež poďakoval saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi za podporu územnej celistvosti Ukrajiny. Ukrajinský prezident priletel do Saudskej Arábie na palube francúzskeho vládneho lietadla z Poľska, uviedol francúzsky veľvyslanec v Saudskej Arábii na sociálnej sieti Twitter. Tým istým lietadlom neskôr odletí do Japonska. Tam sa podľa viacerých zdrojov zúčastní na summite krajín skupiny G7, ktorý sa v dňoch 19. - 21. mája koná v Hirošime.

Poľsko vyzvalo Čínu, aby odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu

Poľské ministerstvo zahraničných vecí v piatok uviedlo, že vyzvalo Čínu, aby "odsúdila ruskú agresiu" na Ukrajine. Námestník poľského ministra zahraničných vecí Wojciech Gerwel na stretnutí s osobitným predstaviteľom čínskeho rezortu diplomacie pre eurázijské záležitosti Li Chuejom vyjadril nádej, že Čína "odsúdi ruskú agresiu a bude vyvíjať tlak na Rusko, aby opätovne začalo dodržiavať zásady medzinárodného práva", uviedol poľský rezort diplomacie. Li navštívil tento týždeň aj Ukrajinu – ide o najvyššie postaveného čínskeho diplomata, ktorý túto vojnou zmietanú krajinu navštívil od začiatku ruskej invázie vlani vo februári.

V Kyjeve povedal, že na vyriešenie vojny na Ukrajine "neexistuje všeliek". Všetky zúčastnené strany musia podľa jeho slov "začať samy od seba, vybudovať si dôveru a vytvoriť podmienky na ukončenie vojny a rokovať". Ako dodal, počas rokovaní s ukrajinským predstaviteľmi sa zaviazal, že Čína bude aj ďalej poskytovať Ukrajine pomoc v rámci svojich možností. V rámci svojho turné po Európe zameraného na presadzovanie čínskeho návrhu na ukončenie vojny na Ukrajine má Li zavítať aj do Francúzska, Nemecka a Ruska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy