Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dovozu z Ukrajiny sa nevyhneme, tvrdí europoslanec Eugen Jurzyca
Zdielať na

Dovozu z Ukrajiny sa nevyhneme, tvrdí europoslanec Eugen Jurzyca

BRATISLAVA / V štúdiu Ranných novín TV JOJ moderátori privítali europoslanca Európskeho parlamentu Eugena Jurzycu (SaS, ECR). Čo je nové a aktuálne na pôde europarlamentu? Aké témy tam rezonujú?

Budeme sa venovať Ukrajine a predĺženiu voľného obchodu s Ukrajinou. O tomto sa hlasovalo tento týždeň, vy ste hlasovali za. Povedzme si ale čo voľný obchod s Ukrajinou momentálne znamená?

Ja som hlasoval za, a to preto, lebo zahraničný obchod pomáha obom zúčastneným stranám. Krajiny, ktoré sa v minulosti vo svete izolovali, tak dopadli horšie ako tie krajiny, ktoré sa otvárajú. Dlhodobo by sme sa mali otvárať. Máme vedľa seba krajinu, ktorá je bohatá na poľnohospodárske produkty a nevyhneme sa tomu dovozu. On je aj dobrý pre spotrebiteľov, vytvára tlak na zníženie cien. Riziko je samozrejme to, že môže to postihnúť niektorých našich producentov. No a na to slúžia štáty a EÚ, aby dočasne kompenzovala takéto straty, aby sa to oplatilo každému. Platí, že to, čo na liberalizácii zarobia spotrebitelia je väčšie ako to, čo stratia producenti. A z toho rozdielu je možnosť aj kompenzovať. Preto dlhodobo som za to, aby sme otvárali hranice. Samozrejme, môžeme dovážať len nezávadné potraviny.

Na jednej strane je voľný obchod s Ukrajinou fajn, pomôže to aj im aj nám. Na druhej strane by sa ale mali zvýšiť kontroly, ktoré už aj z príkladov zo Slovenska vieme, že sú veľmi dôležité, pretože podmienky mimo EÚ, napríklad hygienické, sú stanovené možno na úplne inej úrovni.

Zatiaľ sú stanovené na inej úrovni ale tak, ako sa harmonizuje ekonomika Ukrajiny smerom k EÚ, tak sa tie rozdiely budú zmenšovať. Našou úlohou teda je pripraviť sa čo najskôr na tie zmeny tak, aby sme na tom čo najviac zarobili a aby tie straty boli čo najmenšie.

 Ako konkrétne sa riešila liberalizácia pri kompenzácii tohto voľného obchodu?

Tá kompenzácia sa riešila vyčlenením prostriedkov EÚ pre tie krajiny, ktoré boli najviac postihnuté. Dokonca na začiatku tam boli aj nejaké obmedzenia dovozu.

Patrí tam aj Slovensko?

Áno, aj Slovensko tam patrí. Zatiaľ slovenskí producenti hovoria, že to nie je dostatočná kompenzácia. Ale toto nie je systémová vec, to je vec rokovaní. Systémovo je to tak, že to otvorenie obchodu je z dlhodobého hľadiska nevyhnutné.

Aký môže mať vplyv dovoz z Ukrajiny na infláciu? Pomôže ju znížiť? To a ešte viac sa dozviete v rozhovore s europoslancom Eugenom Jurzycom. Rozhovor nájdete vo videu vyššie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy