Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
449. deň na Ukrajine: Pri ruskom útoku na Odesu zomrel jeden človek
Zdielať na

449. deň na Ukrajine: Pri ruskom útoku na Odesu zomrel jeden človek

KYJEV / Počas série nočných náletov na Ukrajinu boli zasiahnuté všetky určené ciele, uviedlo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Ukrajina zostrelila 29 z 30 rakiet, ktoré v noci na štvrtok na jej územie vypálilo Rusko, oznámili ukrajinský predstavitelia. Ukrajinská armáda vo štvrtok skoro ráno informovala o niekoľkých výbuchoch, ku ktorým došlo v Kyjeve a v ďalších častiach krajiny.

Pri ruskom útoku na Odesu zomrel jeden človek

Jeden človek zahynul pri ruskom raketovom útoku na Odesu na juhu Ukrajiny a vzdušný útok na Kyjev spôsobil dva požiare vo štvrtiach na východe mesta.  "Väčšinu rakiet nepriateľa zostrelili nad morom sily protivzdušnej obrany. Žiaľ, zasiahnutý bol priemyselný objekt: jeden človek zomrel, dvaja sú zranení," spresnil na platforme Telegram hovorca vojenskej správy mesta Serhij Bratčuk. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko na Telegrame napísal, že troska jednej z rakiet podpálila garáže v kyjevskej štvrti Darnyckyj. Ďalšie trosky spadli aj v Dnepropetrovskej štvrti. Podľa Klička si ani jeden incident nevyžiadal obete.

Ukrajinská armáda hlásila výbuchy v Kyjeve aj inde; ľudia majú zostať v krytoch

Ukrajinská armáda vo štvrtok skoro ráno informovala o niekoľkých výbuchoch, ku ktorým došlo v Kyjeve a v ďalších častiach krajiny. Ľudí zároveň vyzvala ľudí, aby zostali v protileteckých krytoch. Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko na platforme Telegram uviedol, že trosky zaznamenali v kyjevskej štvrti Darnyckyj. "Informácie o obetiach a škodách sa v súčasnosti preverujú," dodal. 

Ukrajina zostrelila 29 z 30 striel, ktoré na jej územie vypálilo Rusko

Ukrajina zostrelila 29 z 30 rakiet, ktoré v noci na štvrtok na jej územie vypálilo Rusko, oznámili ukrajinský predstavitelia. V rámci útoku odpálili Rusi z mora, vzduchu a zeme strely s plochou dráhou doletu, dva iránskeho drony Šahíd a dva prieskumné drony. "Všetky ciele nad Kyjevom boli zostrelené," uviedol hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Niekoľko vĺn útokov smerovalo na ukrajinské územie od stredajšieho včera do skorého rána, uviedol Zalužnyj.

Rusko: Všetky ciele nočných útokov na Ukrajine boli zasiahnuté

Počas série nočných náletov na Ukrajinu boli zasiahnuté všetky určené ciele, uviedlo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Ruské sily podľa ministerstva podnikli údery na veľké sklady zbraní a techniky zahraničnej výroby a zálohy ukrajinskej armády. V dôsledku úderov boli zničené značné zásoby zbraní a munície a bol znemožnený postup záloh do oblastí bojov, tvrdí ruský rezort obrany. Zasiahnuté ciele nekonkretizoval. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj predtým oznámil, že ruská armáda vypálila celkovo 30 riadených striel, z ktorých sa podarilo 29 zostreliť. Zničené boli aj štyri bezpilotné lietadlá.

Ruská Duma schválila zákon o voľbách za vojnového stavu; týka sa území Ukrajiny

Dolná komora ruského parlamentu vo štvrtok definitívne schválila návrh zákona, ktorý umožňuje konanie volieb počas vojnového stavu. Tento zákon Moskve umožní usporiadať parlamentné voľby a voľby gubernátorov v tých oblastiach Ukrajiny, ktoré vlani anektovala.K anektovaniu štyroch oblastí Ukrajiny - Doneckej, Záporožskej, Luhanskej a Chersonskej - pristúpilo Rusko v októbri roku 2022 na základe sporných referend.

Z hľadiska ruského práva sú teraz tieto ukrajinské oblasti ruskými. Kyjev a medzinárodné spoločenstvo tento stav neuznávajú. Vo všetkých štyroch ukrajinských oblastiach bolo po ich anexii výnosom ruského prezidenta Vladimira Putina vyhlásené stanné právo (vojnový stav). Podľa ruského zákona sa v regiónoch, v ktorých bol zavedený takýto režim, nesmú konať žiadne referendá, voľby do štátnej správy ani do samosprávy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy