Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Požiar v B. Štiavnici sa podarilo zlikvidovať
Zdielať na

VIDEO: Požiar v B. Štiavnici sa podarilo zlikvidovať

BANSKÁ ŠTIAVNICA / V Banskej Štiavnici v sobotu, 18. marca, vypukol požiar na obľúbenej turistickej atrakcii pre zamilovaných, Banke Lásky, ktorá sa nachádza na Radničnom námestí. Na budove začala horieť strecha. Podľa informácií TV JOJ sa požiar presunul aj na neďalekú umeleckú školu a na Slovenský banský archív, reštauráciu a banské múzeum Kammerhoff. Odhaduje sa, že požiar poškodil celkovo sedem budov. V popoludňajších hodinách sa ho podarilo zastabilizovať. Situáciu monitoruje reportérka TV JOJ Katarína Kováčiková.

Požiar sa podarilo zlikvidovať

Rozsiahly požiar v centre Banskej Štiavnice sa hasičom podarilo zlikvidovať, situáciu však budú naďalej monitorovať. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková.

Pozrite si video priamo z hasenia budov zasiahnutých požiarom:

O požiari informovala aj Polícia SR – Banskobystrický kraj na sociálnej sieti. "Presná príčina požiaru zatiaľ nie je známa, pravdepodobne ale ide o skrat elektrického vedenia," uviedla polícia. 

"Viac ako tri desiatky profesionálnych a dobrovoľných hasičov momentálne zasahujú pri požiari v centre mesta Banská Štiavnica. Požiar zachvátil strechu historického objektu s rozlohou cca 400 m2. Na mieste udalosti zasahuje 17 profesionálnych hasičov z Banskej Štiavnice, Žiaru nad Hronom, Banskej Bystrice, Zvolena, Pliešoviec a 13 dobrovoľných hasičov z DHZO Štefultov, Banská Štiavnica a Štiavnické Bane. Zasahujúci príslušníci odstavili objekt od energií, vykonávajú hasiace práce, evakuáciu osôb z reštaurácie, ochladzujú susediace budovy a vynášajú predmety z objektu," uviedla hovorkyňa Prezídia hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová. 

Primátorka s ministrom obrany zvolali krízový štáb

Ako uviedla pre JOJ 24 primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková, pre mesto je to tragédia. "Takúto tragédiu naše mesto ešte nezažilo čo sa týka požiaru. Je to naozaj rozsiahly požiar, ktorý momentálne pohltil už štyri objekty. Keďže ide o šindľové strechy, požiar sa šíri po nich. Ide o cenné historické architektonické pamiatky s cennými stropmi. Požiar sa už preniesol na ulicu, ktorá je za námestím. Tešili sme sa, ako krásne sú pamiatky opravené," uviedla Babiaková. 

Ako ďalej dodala, mesto už kontaktovalo ministerstvo obrany. "S ministrom obrany sme už zvolali krízový štáb, kde následne požiadame o pomoc pri likvidácii následkov aj ministerstvo obrany a samozrejme sa obrátim aj na Vládu SR o finančnú pomoc pri rekonštrukcii a pri odstraňovaní následkov katastrofálneho požiaru," doplnila Babiaková.

Reagovali aj politici 

K požiaru sa vyjadril aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter. "Obľúbená návštevnícka destinácia, náš partnerský projekt, dnes smútok v srdci. Hlavne, aby sa nikomu nič nestalo, a ďakujem hasičom," uviedol na sociálnej sieti.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti poďakovala všetkým záchranným zložkám a vyjadrila ľútosť nad tragédiou, ktorá postihla historické centrum mesta. "Je mi nesmierne ľúto, že centrum Banskej Štiavnice, jedného z najkrajších miest na Slovensku, zachvátil ničivý požiar. Veľká vďaka patrí profesionálnym a dobrovoľným hasičom, vojakom aj všetkým ochotným ľuďom, ktorí sa snažia dostať oheň pod kontrolu a pomáhajú aj s vynášaním cenných pamiatok, či historických písomností z ohrozených budov."

Na sociálnej sieti sa vyjadril už aj Peter Pellegrini. "S veľkými obavami sledujem požiar v historickom centre v Banskej Štiavnici. Verím, že požiarnici a záchranári urobia všetko preto, aby boj so živlom zvládli," uviedol. 

Z galérie zachraňovali obrazy a sochy

Z Galérie Jozefa Kollára vyberali desiatky dobrovoľníkov obrazy aj sochy a snažili sa ich dostať do bezpečia, pretože oheň sa veľmi rýchlo šíril. Budovy stoja jedna vedľa druhej a kým ráno to bola ešte jedna budova - Banka Lásky, potom sa chytila budova banského archívu, dostalo sa to aj na budovu ZUŠ, na ktorej strechu opravili iba pred rokom.

Facebook/Jaro Naď

Reportérka TV JOJ sa rozprávala s riaditeľkou školy a povedala, že vnútri sú stále hudobné nástroje a aj práce štyri stovky detí. Horela aj strecha reštaurácie a okolo 12:00 začala horieť aj strecha budovy banského múzea Kammerhoff. Galéria je približne dve budovy od neho. Hasiči a dobrovoľníci sa snažili ochladzovať budovy, aby sa požiar nešíril, no bránil im v tom mimoriadne silný vietor. 

Centrum mesta je pre verejnosť do odvolania uzatvorené

Historické centrum mesta Banská Štiavnica je pre rozsiahly požiar pre verejnosť až do odvolania uzatvorené. Návštevníkov a občanov mesta žiada samospráva o pochopenie.  Informovala o tom na sociálnej sieti.

Nebezpečné hodnoty v ovzduší v Banskej Štiavnici nenamerali

Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany v Slovenskej Ľupči doteraz nezaznamenalo nebezpečné hodnoty v ovzduší v dôsledku požiaru. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. "Hodnoty sú v povolených medziach, odborníci situáciu neustále monitorujú," uviedla hovorkyňa.

Na miesto požiaru boli nasadení vojaci. Do Štiavnice prišli ministri aj s premiérom Hegerom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy