Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Detské úrazy pribúdajú. Dôvodom je aj jarné počasie
Zdielať na

Detské úrazy pribúdajú. Dôvodom je aj jarné počasie

BRATISLAVA / V poslednom období stúpol počet detských úrazov. Lekári z urgentného príjmu Národného ústavu detských chorôb v Bratislave to pripisujú aj peknému počasiu. Rodičom odporúčajú skontrolovať po zime bicykle aj ochranné pomôcky. Tínedžerom zase chodiť po ulici bez slúchadiel.

"V škôlke som spadol na hlavu a mal som silný úraz," uviedol Matúško, ktorý skončil na urgentnom príjme. Matúško je iba jedno z mnohých detí, ktoré v poslednom období skončili v rukách lekárov. "S príchodom slnečných dní vzrastá počet aktivít, ktoré sú pre deti rizikové. Evidujeme väčší počet úrazov," uviedol primátor urgentného príjmu Národného ústavu detských chorôb Marcel Brenner. 

Denne na oddelení urgentného príjmu ošetria približne 20 až 30 detských pacientov. Teraz je to 40 až 50. "Máme už pády z preliezok, z bicykla, z kolieskových korčúľ. Zvyšuje sa počet úrazov z nepozornosti, najmä u tínedžerov, ktorí nosia slúchadla," doplnil. Lekári varujú v posledných týždňoch aj pred nárastom pádov, ktorým rodičia predísť vedia. "Máme pomerne veľký nárast pádov malých deti a batoliat v domácom prostredí z prebaľovacích stolov, zo stoličiek, z nábytku. Pod týmito typmi zlomenín zvyknú byť aj krvácania, a práve pre riziko rozvoja krvácania sa deti hospitalizujú," tvrdí Brenner.

Pozor na detské dopravné prostriedky

Po zime lekár odporúča skontrolovať všetko, na čom deti jazdia. "Je dôležité zistiť, či dopravné prostriedky, myslím tým bicykel alebo kolobežka, ktoré neboli v prevádzke niekoľko mesiacov, sú technicky v poriadku. Určite by som odporučil kontrolu a aplikáciu správnych ochranných prostriedkov, z ktorých mohli deti cez zimu vyrásť," dokončil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy