Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Politici reagujú na zatykač Putina a komisárky pre práva detí
Zdielať na

Politici reagujú na zatykač Putina a komisárky pre práva detí

MOSKVA / Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Vydanie zatykača na základe obvinenia z vojnového zločinu za deportáciu ukrajinských detí je "oprávnené". Na zatykač reagovali politici z celého sveta.

Biden: Zatykač ICC na Putina je "oprávnený"

Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že vydanie zatykača na ruského prezidenta Vladimira Putina Medzinárodným trestným súdom (ICC) na základe obvinenia z vojnového zločinu za deportáciu ukrajinských detí je "oprávnené". Prezident povedal, že tento krok je "veľmi dôležitý", pričom poznamenal, že Spojené štáty nie sú členom ICC. 

Zelenskyj označil zatykač na Putina za "historické rozhodnutie"

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil v piatok "historické" rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu (ICC) vydať zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny na Ukrajine. "Historické rozhodnutie, ktorým sa začne historická zodpovednosť," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Facebook. Zároveň poďakoval tímu prokurátora ICC Karima Khana, ktorý v marci štvrtýkrát navštívil Ukrajinu. "Ďakujem tímu prokurátora Karima Khana, Medzinárodnému trestnému súdu a všetkým na celom svete, ktorí nám pomáhajú bojovať za spravodlivosť," uviedol ukrajinský prezident.

EÚ a Británia privítali vydanie zatykača na Vladimira Putina

Za "dôležité rozhodnutie" pre medzinárodnú spravodlivosť a ukrajinský ľud označil v piatok šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell zatykač, ktorý Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal na ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny na Ukrajine. "V Európskej únii sme vždy jasne hovorili, že osoby zodpovedné za nezákonnú agresiu proti Ukrajine musia byť postavené pred súd a táto záležitosť Medzinárodného trestného súdu je len začiatkom procesu vyvodzovania zodpovednosti," povedal Borrell.

Zatýkací rozkaz na Putina privítal v piatok aj britský minister zahraničných vecí James Cleverly s tým, že vyšetrovanie tvrdení o zločinoch na Ukrajine musí pokračovať, píše AFP. "Vítame krok, ktorý urobil nezávislý ICC v záujme brania na zodpovednosť tých, ktorí sú na vrchole ruského režimu vrátane Vladimira Putina," napísal na sociálnej sieti Twitter Cleverly a dodal, že "tí, ktorí sú zodpovední za strašné vojnové zločiny na Ukrajine, musia byť postavení pred súd".

Peskov zatykač ICC na Putina označil za neprijateľný

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil v piatok zatykač Medzinárodného trestného súdu (ICC) na ruského prezidenta Vladimira Putina za neslýchaný a neprijateľný. Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev tento zatykač prirovnal k toaletnému papieru. "Medzinárodné právo zakazuje okupačným mocnostiam premiestňovať civilistov z územia, na ktorom žijú, na iné územia. Na deti sa na základe Ženevského dohovoru vzťahuje osobitná ochrana," uvádza sa vo vyhlásení.

Peskov uviedol, že Rusko, rovnako ako aj viaceré ďalšie krajiny, právomoc tohto súdu neuznáva a jeho rozhodnutia sú podľa Ruskej federácie z právneho hľadiska neplatné. Medvedev na sociálnej sieti pripomenul, že ICC v piatok vydal zatykač na Putina. "Nie je potrebné vysvetľovať, kde by mal byť tento papier použitý," uviedol a pridal obrázok – emoji znázorňujúci toaletný papier.

Českí politici privítali zatykač na Putina, za zločiny je podľa nich zodpovedný

Českí politici privítali vydanie zatykača na ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny na Ukrajine. Podľa predsedu českej vlády Petra Fialu to ukazuje, ako "brutálne" v rozpore s medzinárodným právom Rusko na Ukrajine postupuje. Napísal to v piatok na sociálnej sieti Twitter. "V tejto chvíli je dôležité, aby medzinárodné spoločenstvo pokračovalo v silnej podpore ukrajinských obrancov, ktorí bojujú nielen za svoju vlasť, ale za bezpečnosť celej Európy," dodal Fiala.

"V tomto prípade išlo o závažné porušenie humanitárneho práva. Únosy detí by rozhodne nemali byť tolerované, a ak boli vykonané na rozkaz najvyššieho vedenia krajiny, v tomto prípade Vladimira Putina, tak je správne, že naňho bol zatykač vydaný," uviedol český prezident Petr Pavel. Minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský nepochybuje o Putinovej zodpovednosti za vojnové zločiny a myslí si, že by mal byť ruský prezident postavený pred súd. 

Ako správne rozhodnutie označila zatykač na Putina aj predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. "Nechať unášať bezbranné deti mu problém nerobí. Čeliť tvárou v tvár dôsledkom – na to mu odvaha chýba," komentovala situáciu predsedníčka. "Za zverstvá, ktoré Rusko na Ukrajine pácha, je diktátor Putin osobne zodpovedný," dodala.

Ukrajina víta zatykač ICC na Putina za vojnové zločiny

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin v piatok privítal rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu vydať zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina za nezákonné deportácie ukrajinských detí. Kancelária ukrajinského prezidenta to označila za prvý krok k obnoveniu spravodlivosti. "Svet dostal odkaz, že ruský režim je zločinecký a voči jeho vedeniu a prisluhovačom bude vyvodená zodpovednosť," uviedol Kostin vo vyhlásení. "Je to historické rozhodnutie pre Ukrajinu a celý systém medzinárodného práva," dodal.

"Toto je len začiatok," napísal vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak rozhodnutie súdu označil za začiatok konca Ruskej federácie na svetovej scéne v jej súčasnej forme. 

Rusko: Zatykač ICC na Putina je "právne neplatný"

Zatykač Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu na ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnové zločiny súvisiace s dianím na Ukrajine nemá podľa Ruska "žiadny význam" a je "právne neplatný". "Rozhodnutia Medzinárodného trestného súdu nemajú pre našu krajinu žiadny zmysel, a to ani z právneho hľadiska," uviedla podľa agentúry AFP hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. 

"Prípadné 'recepty' na zatknutie, pochádzajúce od medzinárodného súdu, budú, pokiaľ ide o nás, právne neplatné," dodala bez toho, aby spomenula Putinovo meno. Moskva ešte predtým uviedla, že neuznáva jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu v Haagu, pripomína britský denník The Guardian. Rusko nie je signatárom dohovoru o vytvorení ICC.

ICC: K vydaniu zatykača na Putina viedli "vierohodné obvinenia"

K vydaniu zatykača na ruského prezidenta Vladimira Putina viedli "vierohodné obvinenia", uviedol v piatok predseda Medzinárodného trestného súdu (ICC), poľský sudca Piotr Hofmanski vo vyhlásení vysvetľujúcom rozhodnutie vydať zatýkací rozkaz na Putina. "Medzinárodné právo zakazuje okupačným mocnostiam premiestňovať civilistov z územia, na ktorom žijú, na iné územia. Na deti sa na základe Ženevského dohovoru vzťahuje osobitná ochrana," uvádza sa vo vyhlásení.

Hofmanski ďalej vysvetlil, že obsah zatykačov je tajný, aby chránil obete. ICC prikladá veľkú dôležitosť ochrane obetí, najmä detí, zdôraznil. "Napriek tomu sudcovia senátu usúdili, že v tomto prípade sa rozhodli zverejniť existenciu zatykačov v záujme spravodlivosti a zabránenia páchaniu ďalších trestných činov," podotkol.

Podľa súdu existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že Putin a Ľvovová-Belovová sú zodpovední za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva, konkrétne detí, a ich nezákonný presun z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska. Sudcovia podľa Hofmanského preskúmali informácie a dôkazy predložené prokurátormi a rozhodli, že proti týmto osobám existujú dôveryhodné obvinenia z údajných zločinov. 

Ako Hofmanski pripomenul, prokurátor ICC Karim Khan bol začiatkom tohto mesiaca na Ukrajine už štvrtýkrát, pričom navštívil aj domov, kde boli umiestnené deti. "Kresby pripnuté na stene a skrine plné oblečenia svedčili o láske a podpore, ktorá tu kedysi vládla... Tento dom bol však prázdny v dôsledku údajnej deportácie detí z Ukrajiny do Ruskej federácie alebo ich nezákonného presunu do iných častí dočasne okupovaných území," uviedol vtedy Khan s tým, že tvrdenia o týchto činoch bude jeho úrad vyšetrovať ako prioritu, čo vyhlásil aj vlani v septembri na pôde Bezpečnostnej rady OSN.

Litva uvítala zatykač na Putina: "Spravodlivosť je bližšie"

Najvyšší predstavitelia Litvy v piatok privítali zatykač Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu na ruského prezidenta Vladimira Putina pre vojnové zločiny na Ukrajine. Podľa litovského prezidenta Gitanasa Nausédu je rozhodnutie tohto súdu "prvým krokom k zodpovedaniu sa Ruska". Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis hovoril v súvislosti so zatýkacím rozkazom na Putina o novom precedense. "Spravodlivosť je bližšie," napísala na sociálnej sieti Twitter litovská premiérka Ingrida Šimonyté.

Čelní predstavitelia tohto pobaltského štátu, ktorý je členskou krajinou Európskej únie (EÚ) i Severoatlantickej aliancie (NATO), zároveň vyzvali na ďalšie kroky. "Je načase vyšetriť ďalšie zločiny – mučenie, znásilnenia a masové vraždenie, ktoré boli spáchané na ukrajinskom obyvateľstve," napísal na Twitteri litovský prezident. "Tento príbeh bude ukončený len vtedy, keď budú vyšetrené všetky vojnové zločiny a zločin agresie a vinníci budú odsúdení," dodal šéf litovskej diplomacie Landsbergis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy