Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na Putina
Zdielať na

Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na Putina

HAAG / Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a splnomocnenkyňu Kremľa pre práva detí Mariju Ľvovovú-Bielovovú. Súd začal ich stíhanie v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, konkrétne kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska. ICC to dnes oznámil vo zverejnenom vyhlásení. Ruské ministerstvo zahraničia reagovalo oznámením, že "rozhodnutie nemá žiadny význam" a že "voči ICC nemá žiadne záväzky".

"Zločiny boli údajne na ukrajinskom okupovanom území páchané najneskôr od 24. februára 2022. Existujú opodstatnené dôvody domnievať sa, že prezident Putin za ne osobne nesie zodpovednosť," stojí vo vyhlásení súdu.

V súvislosti s únosmi ukrajinských detí na ruské územie stíha ICC 38-ročnú Ľvovovú-Belovovú. V správe súdu pri jej mene stojí rovnaký dátum 24. februára 2022 aj vyhlásenie, že "existujú opodstatnené dôvody sa domnievať", že činy "páchala priamo, spoločne s inými osobami, alebo prostredníctvom iných osôb".

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová na oznámenie z Haagu reagovala vyhlásením, že "Rusko nie je súčasťou Rímskeho štatútu a teda voči tomuto súdu nemá žiadne záväzky." Rozhodnutie vydať zatykač na prezidenta Putina nemá vôbec žiadny význam," povedala Zacharovová podľa agentúry Reuters.

Postup súdu privítali ukrajinskí predstavitelia. Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak podľa Reuters vyhlásil, že zatykač na Putina "je len začiatok", a ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin rozhodnutie označil za "historické".

ICC súdi jednotlivcov za zločiny proti ľudskosti, genocíde a vojnové zločiny. Uznáva ho vyše 120 krajín, na jeho jurisdikciu okrem Ruska nepristupujú napríklad ani Spojené štáty. Návrhy na začatie konania môže podať dotknutý štát, žalobca všeobecného súdu alebo Bezpečnostná rada OSN. Rusko napriek dôkazom vyšetrovateľov, médií i očitým svedectvám odmieta, že by jeho jednotky na Ukrajine útočili na civilné ciele a spomínané únosy ukrajinských detí a dospievajúcich označuje za humanitárny program.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy